Gündem

MGK Bildirisi Yayımlandı! Afrin'e Operasyon Sinyali Verildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Düzenlenen MGK toplantısının ardından toplantı kapsamında ele alınan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

MGK BİLDİRİSİNDE AFRİN’E OPERASYON SİNYALİ

Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan MGK bildirisinde ülkenin güvenliğine dair her konunun ele alındığı vurgulanırken terörle mücadele konusunun kapsamlı olarak görüşüldüğü vurgulandı. 

Türkiye’ye karşı faaliyet içerisinde bulunan terör örgütlerinin faaliyetlerinin sona erdirilmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda ayrıca Suriye’de yaşanan durumda değerlendirildi. Yayımlanan bildiride ayrıca Afrin’e yönelik operasyon sinyali verildi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan NATO tatbikatında yaşanan skandala ilişkin de görüşmelerin gerçekleştirildiğinin aktarıldığı MGK bildirisinde olayın kabul edilemez olduğu vurgulandı.

MİLLİ GÜVENLİK BİLDİRİSİ

1. Ülkemizin asayiş ve güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiş; terörle mücadele faaliyetleri her boyutuyla ele alınmıştır.

FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri ile mücadele başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik tehditlere karşı hukuk çerçevesinde alınan ve kurulumuzca önerilen tedbirler görüşülmüş; terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında azim ve kararlılıkla sürdürülen mücadele, kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir.

2. Özellikle yüce milletimizin olağanüstü cesaret ve fedakârlığı ile başarısız kılınan 15 Temmuz hain darbe girişimiyle anayasal düzeni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs eden FETÖ/PDY ile mücadele hakkında Kurul’a ayrıntılı bilgi sunulmuştur.

3. Suriye’deki ihtilafa siyasi çözüm bulmak, ateşkesi tahkim etmek ve çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler geliştirmek amacıyla düzenlenen Astana toplantılarında alınan kararların, sürece ve barışı tesis etme gayretlerine müsbet katkı sağladığı görülmüştür.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, “İdlib gerginliği azaltma bölgesi”nde, “gözlem misyonu”nu başarıyla sürdürdüğü; bu görevin batı Halep’le Afrin yakınlarında da yerine getirilmesiyle, huzur ve güven ortamının gerçek manada sağlanabileceği mütalaa edilmiştir.

PKK/PYD-YPG terör örgütünün, Suriye’nin kadim demografik yapısını, örtülü etnik temizlik yapmak suretiyle bozmasının ve toprak edinme çabalarının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu, bu cihetle de kabul edilemez bulunduğu; Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamak maksadıyla, özellikle hudut bölgesinde gereken her türlü tedbiri almaya devam edeceği bir kez daha vurgulanmıştır.

4. Dönem içerisinde muhtelif ülkelere yapılan ziyaretler ve münferit görüşmeler ile meydana gelen dış siyasi hadiseler hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiş, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmelerle ilgili izlenebilecek stratejiler konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.

5. Norveç’te düzenlenen, “trıdent javelın 2017” isimli NATO tatbikatında meydana gelen menfur hadise etraflıca değerlendirilerek; bu tür olayların, NATO ittifakının temelini oluşturan “dayanışma ilkesinin” zarar görmesine neden olabileceği, Norveç ve NATO makamlarınca başlatılan soruşturmaların sıralı sorumluları kapsayacak şekilde genişletilmesinin beklendiği, NATO’yu kendi amaçları için araç olarak kullanmaya çalışan kesimlere müsaade edilmemesi gerektiği, gelişmelerin bu doğrultuda yakından izleneceği belirtilmiştir.

Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Türk Milleti’nin ve devletinin temsilcisi Cumhurbaşkanı’na yönelik bu tarz düşmanca yaklaşımların ve ifadelerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği, bir kez daha vurgulanmıştır.

6. Arakanlı müslümanlara insani yardım yapılabilmesi ve evlerine–yurtlarına dönebilmeleri için uluslararası kamuoyuna yapılan çağrı tekrarlanarak, bu konuda son dönemde yaşanan gelişmelerin yakından izlendiği, ülkemizin bir insanlık sınavı hâline gelen bu drama son verilmesi hususunda üzerine düşen görevleri yapmayı sürdüreceği ifade edilmiştir.

Kamupersoneli.net – ANKARA