Gündem

MHP Milletvekili Arzu ERDEM: Ücretli Öğretmenlik Düzenlemesinde Bir Yanlışlık Var

MHP GRUBU ADINA ARZU ERDEM (İstanbul) Özellikle yine çözümü geciktirilmiş sosyal sorunlar kapsamında kendi seçim bölgem olan İstanbul’la ilgili bir okuldan bahsetmek istiyorum. Burası özel eğitim uygulama merkezi, İsmail Çile Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Burada dezavantajlı gruplar diyebileceğimiz, otizmli çocuklar, engelli çocuklarımız eğitim görmekte. Oradaki öğretmenlerimiz büyük gayret içerisinde o çocukların eğitimini üstlenmiş durumda, gerçekten ulviyeti de yüksek bir iş yapmaktalar. Okulun fiziksel koşulları o kadar kötü ki alt kata yemekhaneye inerken ve yemekhaneden çıkarken bazı çocuklarımız yürüyemediği için, rampa da olmadığı için, asansör de olmadığı için o merdivenlerden öğretmenler kocaman çocukları taşıyarak çıkarmak zorunda kalıyorlar.

Büyükçekmece’de bir yer tahsis edilmiş. Bununla ilgili yer tahsisi yapılmış olmasına rağmen, hâlâ okulun lokasyonunun değiştirilmesi ve orada tekrar yapılanması noktasında bir girişim olmadığından dolayı nadide bir meslek olan özel çocuklarla ilgilenen öğretmenlerimiz için yapılacak olan her şey az. Yapılması gereken her şeyi bizim görmemiz gerekiyor.

2018 yılı özel eğitim öğretim ihtiyacı 19.532 öğretmendi, İstanbul için bu rakam 5.317 yani İstanbul ili en çok özel çocukları barındıran, engelli çocuklarımızın olduğu, otizm ve farklı rahatsızlıkları olan çocukların barındığı bir il olmasına rağmen 5.317 öğretmen eksiğimiz var. Alımlara baktığımız zaman 2016 Ekim itibarıyla atama yapılmamıştır, 2015 Eylül ayında ise sadece 91 atama yapılmıştır, 91 öğretmenimiz atanabilmiştir, 2016 Şubat ayında ise 22 öğretmenimiz atanmıştır.

Burada özellikle bu hesabı yaparken bizim şuna dikkat etmemiz gerekiyor: Bilhassa özel öğretim veren okullarda öğretmen sayısının mutlaka aciliyetle tamamlanması gerekiyor ki o çocuklarımız topluma kazandırılabilsin. Meşakkatli bir eğitim süreçleri var, meşakkatli eğitim süreçlerinde mutlaka öğretmenlerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Şu an özellikle Büyükçekmece’deki bu okulla alakalı sorunu buradan gündeme taşımayı ben onlar adına bir borç bildim. Buradaki her milletvekili arkadaşımızın da bu konuyu incelemesi, bu incelemeden sonra ihtiyaç olması hasebiyle orada bir yetki kullanması ve elini taşın altına koyması şart.

Yine hayvancılık noktasında yapılan çalışmalarla ilgili bir de balıkçılarımızın bir talebi var, buradan dile getirmek istiyorum. Özellikle balıkçılık sezonunun çok iyi geçmediğini buradan belirtmek istiyoruz. Balıkçılarımız kredilerine erteleme istiyor. Kredilerini ödeyemedikleri için bilhassa bir dönem ertelemeyle ilgili, gelecek olan torba kanunda ertelemenin yapılıp yapılmayacağı noktasında bir talepleri, bir soruları var. Buna da mutlaka bir cevap verilmesi şart.

20 bin kişinin üzerinde olan iktisadi, idari bilimler fakültesi formasyonlu öğretmenlerimiz yine atamalarda eşitlik talep etmekteler. Özellikle ben hakikaten bu konuları çok inceliyorum, uzun zamandan beri yoğun da bir mesai harcıyorum buna. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak, bu genç kardeşlerimizin istihdam görememesi, atanmamış olması, özellikle mutsuz nesillerin meydana gelmesine sebebiyet verdiği için şunu kendimize soruyoruz: Bu okullar bu mezunları verirken acaba neden bölümlerinde istihdam göremezler veya bir planlama, bir hesaplama yapılmaz? Ziraat mühendisine ihtiyaç yoksa ziraat mühendisliği fakültelerindeki bölümlerin kontenjanlarının aciliyetle düşürülmesi gerekiyor.

Bakın, bugün 450 bin öğretmenimiz işsiz ve atama bekliyor, 100 bin öğretmen açığımız var. Bu şekilde öğretmenlik bölümleri mezun vermeye devam ederse dört sene sonra 1 milyon işsiz öğretmenle karşı karşıya kalacağımız gerçeğiyle mutlaka yüzleşeceğiz. Peki, bu kadar işsiz sayısına eklenen işsiz sayısı olduğu vakit, biz 3,5 milyon genç işsiz nüfustan bahsederken -hepimiz belki işsizlikten bahsediyor olabiliriz ama- bana göre kendi mesleğini yapamayan insan da işsizdir, kendi mesleğini gerçekleştiremeyen insan da mutsuzdur. Bu anlamda da özellikle doğru tahlil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Anestezi teknisyen ve teknikerliği bölümlerinden mezun gençlerimiz işsiz. Büro yönetimi ve çağrı merkezleri hizmetleri alımları yeteri kadar yapılmıyor. Bu konularda soru önergelerimizi veriyoruz, cevap bekliyoruz bununla ilgili. Evde hasta bakımı teknikerliği bölümlerinin yine “evde sağlık ve bakım teknikerliği” olarak değiştirilmesini talep etmektedirler.

Yine, aynı şekilde ücretli öğretmenlerle ilgili bir açıklama yapıldı ve denildi ki: “Belli bir süre öğretmenlik yapanlarla ilgili -ama son sene de öğretmenlik yapmış olması şartıyla- istihdam sağlanacak.” Ama burada da düzenlemede bir yanlışlık var, bunun da mutlaka incelenmesi gerekiyor.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kamupersoneli.net I Özel Haber

Bir Yorum

  1. Eğitim fakültesi mezunu değilim fakat 5 yıldır özverili bir şekilde çok sevdiğim mesleğimi yapıyorum .Lütfen bizler için bir şeyler yapılırsa sevinirim.Umutla bekliyoruz…

  2. Bizde ev gecindiriyoruz belli bir ucret olsun calisanlar isine devem etsin okul degistirmesin ne zorluklarla calisiyoruz yafmur kar demiyoruz rapor almiyoruz
    Sayin Cumhur baskanima sesleniyorum

  3. Ücretli öğretmenlikte son sene şartı kalkmalı hiç olmasa tek donem bile yapmış olsa başvurulabilmeli çünkü devamlı 1 sene çalışmak mümkün olmuyor

  4. i̇ktisat veya eğitim fakültesi bu devirde farkı yok, hepsi bu yurdun insanı, şartları tutan atanmalıdır, okul ayrımı yapılmadan, eğitim mezunu gidip nasıl bir başka kuruma giriyorsa iktisat işletme mezunuda pekala öğretmen olur hiç farketmez,