Gündem

Milli İstihbarat Teşkilata Memurları Uyardı

Milli İstihbarat Teşkilatı Kamu Kurum Ve Özel Kuruluşları Sitelerle İlgili  İkaz Etti.

Milli istihbarat teşkilatı stratejik, hayati önem taşıyan kamu ve özel sektör kurumlarını bilgilendirme, ikaz etme, eğitme, önlem alma faaliyetlerine adım attı
.
Ankara’da 17 Şubat Çarşamba günü yaşanan bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden 28 vatandaşımızın bombalı saldırısının etkileri devam etmekte, yeni güvenlik yaklaşımları ve önlemler düşünülürken, MİT, yeni yasanın onlara tanıdığı hak ile stratejik ve hayati önem taşıyan kamu kurumlarını, özel sektör kuruluşlarını bilgilendirme, uyarma, eğitme ve önlem alma faaliyetlerine başladı.

Bir genelge ile kamu kurumları çalışanlarını sosyal paylaşım sitelerine girmemeleri konusunda uyaran milli istihbarat teşkilatı, ortaya çıkan güvenlik açıkları konusunda havacılık firmalarına uyarıda bulundu.

TBMM’de 2014 yılının Nisan ayında kabul edilen yeni yasayla, MİT’in görev alanı kesinleştirilip bazı konularda daha harekatçı hale getirilme kararı alınmıştı. Yeni yasayla teşkilat, ağırlıklı olarak dış güvenlik, istihbarat, savunma, terörle mücadele ve casusluğa karşı koyma eylemlerine hedeflenmişti.

KURUMLARI BİLGİLENDİRİYOR
İstihbari görevler ve çalışmaların dışında kurum ve kuruluşlar ikaz ediliyor, bilgilendiriliyor, aktif bir politika izlenmesi öneriliyor. Güvenlik açısından eksik tespit edildiğinde her konuda MİT devreye giriyor. Gerektiğinde ilgili kurum personeline eğitimler veriliyor, kriz durumlarında yapılacaklar konusunda bilgilendiriliyor.

UÇUŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TEDBİRLER ALINIYOR
Mısır’ın Sina Yarımadası’nda, 31 Ekim’de Şarm El Şeyh’ten kalkan bir Rus yolcu uçağı, teröristlerin yerleştirdiği bombayla düşürülmüştü ve  224 kişinin yaşamı son bulmuştu. Bu tür olaylardan yola çıkılarak tespit edilen güvenlik açıkları havayolu şirketlerine bildirilerek eksik olunan tedbirler hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.

MİT BELGELERİN GÜVENLİĞİ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kablolama sistemi, iletişim, haberleşme, bilgi ve belge güvenliği konusunda fark edilen güvenlik eksikleri ve alınması gereken önlemler muhatap kurumlara bilgilendirme yapılıyorak kısa süre içinde önlem almaları sağlanıyor ve daha sonrasında sonuçları kontrol ediliyor. Stratejik bilgilerin bulunduğu  gizli belgelerin güvenliği, sınıflandırılması ve gizlilik kodlarının düzenlenmesi konusunda danışmanlık ve eğitim hizmeti verilmektedir.

SİBER GÜVENLİĞİN ÖNEMİ
Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de görevleri arasında bulunan siber güvenlik ve siber savunma alanında çok önemli çalışmalar devam ediyor. MİT, stratejik tüm kurumlara gönderdiği genelge ile Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine kurumlara ait bilgisayarlardan girilmemesini belirtti. Bu ağları kullananların kendi özel bilgisayarlarını ya da akıllı telefonlarını tercih etmeleri konusunda uyarıldı. Birçok kurum, sosyal paylaşım siteleri ve ağlara kamu bilgisayarlarından girilmesini yasakladı.

Siber Saldırıların artmaya başladığını belirten MİT son zamanlarda sosyal paylaşım siteleri ve ağlar üzerinden Türkiye’deki kurumlara yönelik yüz binlerce siber saldırı tespit etti. Bu ağlar üzerinden kurumların stratejik bilgi ve belgelerinin elde edilmeye çalışıldığı fark edildi.

Gelen saldırılarda özellikle iki yöntem üzerine yoğunlaşıldı.
İlk yöntem Türkiye’de yemleme olarak bilinen, siber dünyada uzun zamandır kullanılan ve İngilizce password (şifre) ve fishing (balık avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulan “phishing” tekniğiyle kullanıcının tüm bilgilerine ulaşıyor. Hedef içerisinde kurumlar da politikacılar da bulunmaktadır.
İkinci yöntem ise solucanlar..
Korsanlar, Truva atları , virüsler, solucanlar, mantık bombaları, DDOS, sosyal mühendislik atakları ve oltalama saldırıları ile sızdıkları bilgisayar ya da ağlarına değiştirici, yıkıcı, hizmet aksatıcı ya da verileri sızdırma gibi kötü sonuçlara sebep oluyor.