Gündem

MYK İle TESK Arasında Servis Aracı Şoförlüğü Yeterlilik Belgelendirme Protokolü İmzalandı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yayımladığı bir açıklama ile servis aracı şoförlüğü yeterlilik belgelendirme protokolünün imzalandığını duyurdu. 

SERVİS ARACI ŞOFÖRLÜĞÜ YETERLİLİK BELGELENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan protokol kapsamında taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerine mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkilendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu konuya ilişkin yapmış olduğu değerlendirmesinde, bu protokol ile bu belgeyle toplu ulaşımda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulan, şoför ile vatandaş arasındaki diyaloğu güçlendiren ve vatandaşların daha güvenli yolculuk etmesini sağlayan adımların atılacağını vurguladı. 

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYIMLANAN AÇIKLAMA

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan protokol ile TESK, taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerine mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkilendirildi.

MYK Başkanlığında düzenlene protokolün imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, MYK Başkanı Adem Ceylan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve ilgililer katıldı.

Buradaki konuşmasına, yeni eğitim öğretim yılının öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak başlayan Bakan Sarıeroğlu, yeni dönemin daha sağlıklı koşullarda geçebilmesi için Bakanlık olarak birçok konuda inisiyatif aldıklarını söyledi.

MYK’nın kısa süre içerisinde çok önemli işlere imza attığını ifade eden Sarıeroğlu, “İş dünyası açısından rekabet edilebilirlik, kaliteli hizmet ve ürün sunmak oldukça önemli. Bu anlamda, mesleki yeterlilik iş dünyamıza ivme kazandırmakta. İşçi, işveren ve işsizlerimiz açısında niteliklerin belgelendirilmesi, becerilerin ortaya konulması, eğitim-istihdam bağının güçlendirilmesi ve hayat boyu öğrenmenin desteklenmesine katkılar sağlamakta.” diye konuştu.

“230 BİN KİŞİYE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERDİK”

Sarıeroğlu, kurum tarafından 2006’dan bu yana 900 ulusal meslek standardından 735’inin hazırlanıp, yürürlüğe sokulduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

“565 ulusal yeterlilikten 407 tanesi yönetim kurulumuzda onaylanarak uygulamaya girdi. Yine 87 sınav belgelendirme kuruluşunu akredite ettik. Bu kapsamda 1 milyon 750 bin potansiyel iş gücümüze belge verme imkanına sahip olduk. 14 sektörde komiteleri oluşturduk. Bu komitelerde ilgili bütün sosyal paydaşlarımız var. Bütün meslek standartları ve yeterliliklerinin oluşturulma süreçlerinde ilgili tarafların görüşü alınıyor. 14 sektörde 208 meslekte sınav belgelendirme faaliyetimiz hali hazırda devam etmekte. Şu ana kadar 230 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verdik. Zorunluluk haline getirdiğimiz ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ iş sınıflarından 196 bin mesleki yeterlilik belgesi verdik. Bunun daha da yaygınlaştırmak için yeni mesleklerimizi Bakanlar Kurulumuzun onayına sunmuş bulunmaktayız.”

“ALTI AY İÇERİSİNDE SÜREÇLER TAMAMLANACAK”

Protokolle aralarında taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerinin de mesleki yeterlilik belgesi alacağını anlatan Sarıeroğlu, bu belgeyle toplu ulaşımda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulan, şoför ile vatandaş arasındaki diyaloğu güçlendiren ve vatandaşların daha güvenli yolculuk etmesini sağlayan adımların atılacağını söyledi.

Söz konusu mesleklerde standartların belirlendiğini, yeterlilikleri hazırlanması sürecinin devam ettiğinin altını çizen Sarıeroğlu,bu konuda TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Bakan Jülide Sarıeroğlu şu değerlendirmede bulundu:

“İnşallah ekim ayının sonunda servis şoförlerimizi de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacak. Bu sürecin ardından sınav belgelendirme merkezimizin akreditasyon çalışmalarını başlatacağız. Bu akreditasyon çalışmaları uluslararası kurallara, kalite güvence sistemlerine uygun olarak yapılıyor. Normalde uzun süren süreçler. Biz konunun önemine binaen servis şoförleriyle ilgili akreditasyon sürecinin daha hızlı yapılması ve en kısa sürede sınav belgelendirme işlemlerinin başlaması için bugün protokolümüzü imzalayacağız ve inşallah altı ay içerisinde süreçlerimizi tamamlayıp okul servis şoförlerimizin yeterlilik belgesi alarak hizmetlerin, sunmasını sağlayacağız.”

Sarıeroğlu, servis şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesi için mesleki becerilerinin yanı sıra, sürüş teknikleri, psikoteknik, kişisel iletişim ve pedagoji gibi alanlarda da yeterliliklerini ispatlamaları gerekeceğini aktararak, mesleki yeterlilik belgesi için sınava gireceklerden başta çocuk istismarı olmak üzere yüz kızartıcı hiçbir suç işlememiş olma şartının aranacağını söyledi.

“Attığımız adım, evlatlarımızın daha sağlıklı, daha huzurlu ve daha güvenli şartlarda okul ile ev arasında ulaşımlarının sağlanmasına yönelik.” diyen Sarıeroğlu, kadın bakan olarak çocuklarla ilgili hassasiyetinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

TYP’DEN 40 BİN HİZMETLİ, 10 BİN GÜVENLİK GÖREVLİSİ

Toplum yararına çalışma programı kapsamında bu yıl 81 ildeki okullara 9 ay çalışacak olan 40 bin hizmetli görevlendirdiklerini de açıklayan Jülide Sarıeroğlu şunları söyledi:

 “Milli Eğitim Bakanlığımızla ortak bir çalışmayla bu eğitim öğretim döneminde 40 bin tane kardeşimizi 81 ilimizdeki okulumuzda toplum yararına çalışma programları aracılığıyla 9 ay süreyle hizmetli olarak görevlendirilmesini sağladık. İnşallah göreve başlayacaklar. Ayrıca Sayın Başbakanımızın talimatı ile İçişleri Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Çalışma Bakanlığımız olarak ortak bir çalışma gerçekleştirdik ve risk sınıflarına göre ayırdığımız okullarımızda, toplum yararına çalışma programı kapsamında şuan itibariyle 10 bin kişi sertifikalı, belgeli güvenlik görevlisi alımı gerçekleştireceğiz.. Evlatlarımızın uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla, yine okul etrafındaki tehlikelerden muhafaza edilmesi amacıyla bu dönemde ilk defa toplum yararına çalışma programı kapsamında güvenlik görevlilerimizi de Türkiye’deki tüm okullarımızda inşallah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak görevlendirmiş olacağız. Her şey çocuklarımız için. Her şey ailelerimizin annelerimizin evlatlarının okulda olduğu süreçte akılları onlarda kalmasın diye çocuklarımızın sağlıklı, güvenli, huzurlu ortamlarda eğitimlerini devam ettirmeleri için diyorum.”

Konuşmaların ardından, MYK ile TESK arasındaki sınav ve belgelendirme yetkilendirme protokolü Sarıeroğlu, Palandöken ve Ceylan tarafından imzalandı.

Kamupersoneli.net – ANKARA