Gündem

Nevruz Nedir? Nevruz Bayramı Neden Kutlanır?

Nevruz eski İran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü olarak temsil edilmektedir. Ancak miladi takvimde ise Mart ayının 22’si olarak belirtilir. İnsanlar neden nevruz bayramını kutlar? Nevruz neden bu kadar önemlidir? İşte detaylar..

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz baharın geldiği ilk gün olarak kabul edilir ve farklı kültürler tarafından farklı etkinliklerle kutlaan geleneksel bayram olarak göze çarpar. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş’in ekvatora dik açı ile geldiği belirtilirken bu sayede gece ve gündüz farkı eşitlenmiş olur hem kuzey ve hem de güney kutbu aynı an içinde gündoğumu hattına gelmektedir. 

NEVRUZ NE ZAMANDIR?

Nevruz Bayramı yeya kısa tabirle Nevruz, birçok kültür tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl veya doğanın uyanması olarak tabir edilir. Nevruz baharın ilk gününü temsil etmektedir ve bazı topluluklar bunu 21 Mart tarihinde kutlamaktadırlar. Ancak kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasının temsili olarak 22 veya 23 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edildiğini duyurmuştur.

TÜRKİYE’DE NEVRUZ

Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon’dan demirden dağı eriterek çıkmaları ile beraber baharın gelişi ve doğanın uyanışını temsil etmektedi.r Doğu Türkistan’da Balkanalara kadar Tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından MÖ. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır.

Kamupersoneli.net I ANKARA