Gündem

OHAL İnceleme Komisyonunda Dosyalar İnceleniyor ! Başvuru Kabul Edilirse Ne Olacak?

OHAL İnceleme İşlemleri Komisyonu Başkan Selahaddin Menteş yapılan çalışmaları Hürriyet’te anlattı. Menteş açıklamalarında kuruluş KHK’ları gereği MİT mensuplarına komisyona başvuru yolunun kapalı olduğunu bildirdi. 

KASIM AYINDA İLK SONUÇLAR

Ayrıca Menteş açıklamasında “Komisyon kurulmadan önce kişi birden çok yere dilekçesini götürüyordu. İlgili valiliğe ve BİMER’e aynı başvuruyu yapanlar oldu. Bu itiraz başvuruları komisyonda toplandı. Biz ilk önce bu dosyaları teker teker ayırdık ve arşivledik. Dosyalar şu an incelenmesi için raportörlere gönderildi. Kasım ayında ilk sonuçları almayı planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAŞVURU SAYISININ 500 BİNİ AŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Menteş’in verdiği bilgiye göre, OHAL KHK’larıyla meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli ve kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvuruları değerlendiren komisyona, 4 Ekim itibarıyla 101 bin 304 başvuru yapıldı. Hürriyetten Oya Armutçu ve Gizem Karakaş’ın aktardıklarına göre son KHK’larla ihraç edilen 1000’e aşkın kişinin de komisyona 60 gün içinde başvuru yolu açık. Başbakanlık kayıtlarına göre ise kamu kurum ve kuruluşlarına 300 bin civarında başvuru yapıldı. Yargıdaki başvuru sayısının yaklaşık 100 bin olduğu dikkate alındığında, komisyona gelecek toplam başvuru sayısının 500 bini aşması öngörülüyor.

“NEDEN İHRAÇ ETTİNİZ?”

OHAL İnceleme Komisyonu tarafından her başvurucunun kurumlarına “Neden ihraç ettiniz?” sorusu soruldu. Bu sorular kurumlara özel formatla yöneltildi ve kurumlardan yazılı bildiri alındı. Bu yazılar barkodlu dosyalara eklendi ve arşivlendi. Bu şekilde tasnif ve hazırlıkları biten dosyalar incelenmek üzere komisyon raportörlerine gönderildi.

KHK SIRASINA GÖRE İNCELEME

Komisyon tarafından çalışma ilkeleri belirlendi. Çalışma ilkelerine göre Komisyon KHK sırasına göre değerlendirmelerde bulunacak. Ancak dosyası erken oluşan, belgelerin toplandığı kişilerin başvuruları, diğer dosyalarda evrak bekleniyorsa daha erken ele alınabilecek.

BAŞVURU KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

Ön incelemesi tamamlanan dosyalar, Menteş’in başkanlığındaki komisyonda gündeme alınıp görüşülecek. OHAL İnceleme Komisyonu başvurunun reddine ya da kabulüne karar verecek. Kamu kurumlarındaki görevinden ihracına itirazda bulunana ve kabul edilen başvurucunun dosyası Devlet Personel Başkanlığına gönderilecek.  Daha sonra ilgili kişinin 15 gün içerisinde statülerine uygun kadro ve pozisyonlara ataması yapılacak. Komisyonun geri çevirdiği başvurulara ise yargı yolu açılacak. Bu kararlar kamuoyu ile paylaşılmayacak. Sadece ilgili kişiye tebliğ edilecek. 

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA