Gündem

OHAL Komisyonuna 126 Bin Kişi Başvuru Yaptı ! 8 Bin 400 Kişi Kamu Görevine İade Edildi

15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından örgütle iltisaklı olduğu öğrenilen 125 bin kişi kamu görevinden uzaklaştırıldı. Konu ile ilgili olarak Sabah Gazetesinden İsa Tatlıcan OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu ile ropörtaj gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ropörtajda OHAL komisyonu hakkında sorular soruldu.

OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu’na sorulan sorular kapsamında Tanrıkulu komisyona ne kadar başvuru yapıldığını ve kaç kişinin kamu görevine aide edildiğini açıkladı.

Konu ile ilgili olarak Tanrıkulu’nun açıklamaları şöyle oldu:

Salih Bey, sizin de takip ettiğiniz gibi KHK ile kamu görevinden uzaklaştırılanlar yeniden Türkiye gündeminde. Öncelikle şunu sormak istiyorum. Bugüne kadar size kaç başvuru yapıldı?

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından terör örgütünün tüm unsurlarının bertaraf edilmesi amacıyla ilan edilen ‘olağanüstü hal’ kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 125 bin 678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi uygulandı. Bunlar arasında 3 bin 483 rütbe alma, 2 bin 761 kurum kuruluş kapatma da var.

OHAL dönemindeki kanun hükmünde kararnameler ile meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na 126 bin 200 müracaat yapıldı.

8 BİN 400 KİŞİ KAMU GÖREVİNE İADE EDİLDİ

-Komisyon kaç başvuruyu karara bağladı?

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, incelenmesi ve değerlendirilmesi sona eren başvurulara yönelik 22 Aralık 2017’den itibaren karar vermeye başladı. 8 Kasım 2019 tarihi itibariyle Komisyon tarafından 93 bin 200 başvuru dosyası karara bağlandı. Komisyon 8 bin 400 başvuruyu kabul ederek, kamu görevine iadesini sağladı. 84 bin 800 kişinin başvurusunda ise milli güvenliğe tehdit oluşturan yapı, oluşum ve gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle Komisyonca ret kararı verildi.