Okullar 31 Ağustos'ta açılır mı? Okullar ne zaman açılacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün açıklanan vaka sayısı ile ilgili olarak, kritik seviyeyi geçtiğimizi söyledi.05 Ağustos vaka tablosunda açıklanan vaka sayısının 1178 olduğu görüldü.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün açıklanan vaka sayısı ile ilgili olarak, kritik seviyeyi geçtiğimizi söyledi. 05 Ağustos vaka tablosunda açıklanan vaka sayısının 1178 olduğu görüldü. Daha önceden, okulların açılması için öne sürülen şartlar arasında, günlük vaka sayılarının 900’ün altına inmesi gerektiği bildirilmişti. Önümüzde henüz 25 gün var. Ama özellikle sahillerde ki ve turizm tesislerinde ki görüntüye bakıldığında, önümüzde ki günlerde bu sayıların daha da artacağı söyleniyor.
TTB Başkanı Sinan Adıyaman, vaka sayılarında artış olduğu müddetçe okulların açılması söz konusu bile edilmemeli dedi.
Zira Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da, kendi Twitter hesabı üzerinden önümüzde ki 7-8 güne işaret ederek, vaka sayılarında bir patlama olabileceğine işaret etmişti. Okulların açılması ile vaka sayısı doğru orantılı diyen bilim kurulu üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 31 Ağustos 2020’de okulların açılmasını temenni ediyorum sözlerini değerlendirdi.
"31 AĞUSTOS'TA AÇILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"
Bakan Selçuk, "Okul açılsın mı açılmasın mı diye karar verirken Kabinenin genel bakışı, Sağlık Bakanlığı'nın, Bilim Kurulu'nun ortaya koyacağı veriler dikkate alındı. 31 Ağustos ile başlayan bir takvimi ortaya koyduysak bazı mali sebepler, bürokratik sebepler nedeniyle mevzuat gereği takvimi açıklamak zorundayız. 31 Ağustos'ta açılmasını temenni ediyoruz. Sağlıkla sıhhatle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Şartlar elverişli olursa açacağız diyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile yaptığımız çalışmalar var. Yayınladığımız bir rehber var. Sağlık Bakanlığı ile uyumlu bir çalışma yapıyoruz.
"UYGUN ŞARTLAR OLMAZSA UZAKTAN EĞİTİME DEVAM EDERİZ"
Okullar açılsın denilirse açarız. Uygun şartlar olmazsa uzaktan eğitime devam ederiz. Zaten hazır bu sistem. Okuldan almadıkları dersi uzaktan eğitimden alsınlar derlerse, karma eğitime de hazırız" dedi.
Selçuk, "Derslerin çizelgesi yarı yarıya insin denirse ona göre seyreltiriz. Teknik kısım bize ait, uzmanlara ait. Biz sadece bir çocuk için değil. Ülkenin çocukları için kaygılanıyoruz. Bu kaygıyı her gün yaşarken, çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi nasıl koruruz diye düşünüyoruz. Bütün velilerimiz rahat olsun, bu konuyu sürekli olarak ele alıyoruz. Neye ihtiyaç varsa mali, fiziki, sosyal, psikolojik koşullarla biz buna hazırız" dedi.
BİLİM KURULU ÜYESİNDEN OKULLARIN AÇILMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel, tatil beldelerinde oluşan kalabalığın, okulların açılıp açılmayacağına nasıl etki yapacağını DHA'ya değerlendirdi. Prof. Dr. Yamanel, sürecin çok dinamik olduğunu belirterek, "Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir" dedi.
Okulların açılmasının kesin kriterlere bağlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “(ABD örneği) Biz de hiç değilse okulları daha güvenli ortamda açabilmek için günde 100 bin test yapalım. Kesin bilgiler ve tarihler vermek durumundayız. Okulları açalım, hangi durumda kapatırız bakarız, şeklinde bir yaklaşım güven vermeyecektir” dedi.
Farklı ülkelerdeki kriterleri örnek veren Ceyhan “Bazı ülkeler bunu ‘R’ değeri olarak belirliyor. Bizde ‘R’ değeri 1’in üzerinde. Almanya böyle olunca kapatacağım diyor. 100 binin üstüne çıktığı anda kapatacağız gibi kesin kriterler koymamız lazım” ifadelerini kullandı.
“VAKALARIN EK TEDBİRLER ALMADAN AZALMA ŞANSI YOK”
Vaka sayıları hakkında tespitler yapan Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:
* Binden 900’e inmek ne kadar önemli değilse 900’den bine çıkmanın da çok bir önemi yok.
* Görünen bir olay var, son zamanlarda Türkiye’de vakalar artış eğiliminde. Sürekli bin civarında vakalarla götüremeyiz bu işi demiştim.
* Ne sağlık personeli bu kadar uzun süre bu yükü taşıyabilir ne ekonomi taşıyabilir ne de halk taşıyabilir.
* Başka tedbirler almadığımz için, ki almamız gerekirdi, vakaların azalmaması ve arada bin 500’lere çıkan dönemde ek tedbirler gerekirdi almadık. Bu virüsün ek tedbirler almadan kendi kendine azalma şansı yok.
OKULLAR 31 AĞUSTOS’TA AÇILIR MI?
6 Ağustos 2020 vaka tablosuna bakıldığında yeni vaka sayısının yine 1153 olduğu görüntülendi. Bir yükselme trendinde olan vaka sayısı yüzünden, Bilim Kurulu üyelerince de okulların açılması zor gibi görünüyor.
Bakmadan Geçme





