Gündem

Okulların açılacağı kesin tarih belli oldu mu? Okullar 21 Eylül’de mi açılacak?

Koronavirüs vaka sayılarının artması nedeniyle okulların ne zaman açılacağı konusu tartışmaları devam ediyor. Dün yapılan bazı iddialarda okulların 21 Eylül’de açılacağı söylendi. Bu iddialar karşında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kendi Twitter hesabı üzerinden ‘’2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme süreci nihai aşamadadır. Yarınki Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır’’ dedi.

18 Milyon öğrenci, 1 Milyon öğretmen, veliler, okul servisçileri ve okul personelleri şimdi okulların kesin olarak ne zaman açıklanacağını merak ediyor. Okulların açılacağı tarih belli oldu mu sorusunu araştıranlar, MEB’in bilim kurulu üyeleri ile yapacağı toplantı sonrasında açıklayacağı tarihe kilitlenmiş durumda. Peki, bilim kurulu toplantısı ne zaman olacak ve MEB okulların açılması ile ilgili ne zaman açıklama yapacak? Özel okullar ve devlet okulların yüz yüze eğitim göreceği tarihin belli olması ile birlikte öğrencileri ve velileri ne gibi zorluklar bekliyor. Vaka sayılarının 900’ün altına düşene kadar uzaktan eğitimin verileceği iddiaları doğru mu? Vaka sayılarında ki artış devam ederse Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde ki senaryolar neler?

Okulların açılacağı kesin tarih belli oldu mu? Okullar 21 Eylül’de mi açılacak?

GÖZLER BİLİM KURULU TOPLANTISINDA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde okulların 31 Ağustos’ta açılacağını ancak yine de kesin tarihin, son iki haftada ki vaka sayılarına bakılarak belirleneceğini söylemişti. Öyle de oldu… Bakanın, okulların ne zaman açılacağına dair tarih verdiği zaman Türkiye’de günlük vaka sayısı 900’lerdeydi. Ama gelinen süreçte günlük vaka sayısı 1200’lere dayanmış durumda. Bu konuda da MEB dün yaptığı bilgilendirmede, okulların açılması ile ilgili nihai kararın, bugün yapılacak olan bilim kurulu toplantısında yapılacak önerilerin dikkate alınacağı belirtildi.

OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ DİLE GETİRİLEN ENDİŞELER

Bilim kurulu üyeleri ile bakanlık yetkilileri toplantıya katıldı. Toplantıda farklı senaryolar masaya yatırıldı. Özellikle okul öncesi ve ilköğretim okullarında çift vardiya eğitim sistemine geçilse bile teneffüs saatlerinde ki tuvaletlerde yaşanılacak yoğunluğa, koridorlardaki, servis araçlarında ki yaşanılacak yoğunluklara dikkati çeken bilim insanları, bu konunun göz önünde bulundurularak alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Çocuk yaştakilerinin virüs bulaşısı etkisinin lise ve özellikle üniversite çağında ki kişilere göre daha az olduğunun bilgisi de verildi ama bu kanının henüz bilimsel açıklığa kavuşturulmadığı da belirtildi.

OKULLARIN AÇILMASI 21 EYLÜL’E KADAR ERTELENSİN

Her okulun öğrenci sayısına göre hareket alanlarının farklı olduğunu, dolayısı ile bazı okullarda yakın temasların kaçınılmaz olduğunu belirten kurul üyeleri, bu konuda ki endişelerini dile getirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri artan vaka artışlarına değinerek okulların 21 Eylül 2020 tarihine kadar ertelenmesini, bu süreye kadar ise uzaktan eğitime devam edilmesini tavsiye etti. Ama 21 Eylül tarihinin de yine vaka sayılarında ki artışa göre bu belirlenen tarihin yine ertelemesi gerektiğini ifade etti.

Okulların açılacağı kesin tarih belli oldu mu? Okullar 21 Eylül’de mi açılacak?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların açılması ile ilgili yaptığı son dakika resmi açıklaması şöyle;

OKULLAR 21 EYLÜL’DE AÇILACAK

’31 Ağustos 2021 tarihinde okulları uzaktan eğitim ile açıyoruz. 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş bir şekilde yüz yüze eğitime de karar vermiş bulunuyoruz. Dileyen özel okullar 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek. 

Değerli veliler, okullarımızı açtığımızda öğrencilerimize, öğretmenlerimize, personelimize, servis sürücüsüne kadar sağlık durumu kontrol altında olacak. Ailesinde ya da yakın çevresinde virüs olan kişiler tespit edilecek ve önlemler alınacaktır.

*Ders başlayana kadar maske hususundaki standartlarımız gereği uygulanacaktır. Hem öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz hem de velilerimiz için kılavuzlar hazırladık. Bunların ne şekilde olacağına ilişkin de açıklamalar yapacağız.

*Zamanı gelince ayrıntılı biçimde açıklayacağız. Maske tedariği bakanlığımız tarafından sağlanacaktır. Okullarımızın uyması gereken hijyen standartları konusunda kılavuzu hazırlamıştık.

*Bu standartların uygulaması nasıl denetlenecek? Bunlar için de 2 bin denetmenimiz şu anda sahada ve okullardalar ve her okulu gözden geçiriyorlar.

Ayrıntılar geliyor…