Gündem

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yurtta baş gösteren sıcak havalar nedeniyle oluşabilecek taşkınlara karşı vatandaşları uyardı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu haftadan itibaren yurdumuzda başgösterecek olan sıcak havaların artışı nedeniyle belli bölgelerde karların eriyebileceğini ve bu eriyen karların bu bölgelerde taşkınlara yol açabileceği konusunda vatandaşları uyardı.

Vatandaşları dikkatli olmaya davet eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu hafta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olmasını bekliyoruz. Ani sıcaklık yükselmesiyle birlikte karlar eriyor ve kuvvetli yağışlarla birlikte büyük debiler ve akımlar meydana gelebiliyor. Bu durum da sel baskınlarına sebep olabiliyor” şeklinde konuştu.

Can ve mal kaybını önlemek açısında vatandaşların yanı sıra, devlet kamu kurum ve kuruluşlarının dikkatli olması hususunda telkinde bulundu. Bu gibi durumlarda genellikle kamu kurumlarının da uyarıldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Taşkında ya da sel baskınında herhangi bir can ve mal kaybı olmasını istemiyoruz. O bakımdan tedbirlerin ciddi şekilde alınması gerekir. Bilhassa Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak sel baskınları olması muhtemeldir” şeklinde konuşarak açıklamalarına devam etti. 

Taşkın gibi durumlar karşısında asıl yükün yerel yönetim ve belediyelerde olduğuna dikkat çeken Eroğlu “DSİ’nin hesapları var. En azından 500 yıllık taşkın debisine göre derenin önünün açık olması lazım. Dere işgal edilen alanı geri kazanır. Bunu unutmayalım. Dere yatağı hiçbir zaman işgale müsaade etmez. Dereler üzerine yapılan yanlış köprüler, menfezler, dere kenarlarına yapılan yollar, geçitler, bazen şişe ağzı gibi derenin önünü kapatmakta ve geri planda sel baskınlarına, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Maalesef geçmişte dere yatakları, bazı yerlerde çarpık yapılaşma neticesinde işgal edilmiş. Dereleri işgal eden vatandaşların da dikkatli olması lazım” şeklinde açıklamarına noktayı koydu.

 Kamupersoneli.net