Gündem

ÖSYM'nin Sınav Ücretleri Adayları Mağdur Ediyor

Üniversite sınavları, memur olmak için girilen sınavlar da dahil milyonlarca kişinin geleceğine etki eden sınavları yapan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2016 Yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre bu yıl Ocak-Haziran ayları için 447 milyon 518 bin 382 TL’lik bir gelir elde etti. 

ÖSYM’nin sınavlardan aldığı ücretler adaylardan tepki çekiyor. Fakat ÖSYM’nin sınavlardan aldığı paraların hepsi kâr değil. Personellere ödenen ücretler, SGK primleri de sınav ücretlerinden karşılanıyor. Giderlerin dışında kalan gelirler ise hazineye devrediliyor.

Milliyet’in haberine göre, ÖSYM’nin en büyük gelir kaynağı KPSS ve üniversiteye giriş sınavları. 2016 KPSS ortaöğretim sınavına rekor katılımın sağlandığı bu yıl ÖSYM’nin en büyük gelirinin KPSS ortaöğretim sınavı olduğu tahmin ediliyor.

Üniversiteye giriş sınavları iki aşama olarak düzenleniyor. 2016’da ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ücreti 55 TL’ydi. YGS’ye 2 milyon 256 bin 422 aday başvurdu, bu adayların 77 bin 863’ü sınavsız geçiş hakkından yararlandı. Sınavsız geçiş için de öğrenciler, 15 TL başvuru ücreti ödedi. ÖSYM’nin kasasına sadece YGS’den 120 milyon 988 bin 690 TL para girdi.

Devlet kurumlarındaki kadrolara yerleştirme işlemleri için gerçekleştirilen ve bu yıl 3,5 milyonla en yoğun katılımın olduğu KPSS Ortaöğretim için 55 TL alan ÖSYM, sadece bu sınavdan 192 milyon 500 bin TL gelir elde etti.

Genel Yetenek-Genel Kültür, eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi’ni kapsayan KPSS Lisans’ta ise bir oturum için 55 TL, tüm oturumlar için 220 TL sınav ücreti alan ÖSYM, 2 milyon 17 bin 934 kişinin katıldığı bu yılki sınavdan her kişinin en az bir oturuma girdiği düşünüldüğünde 110 milyon 986 bin 370 TL‘yi bütçesine ekledi.

ÖSYM ayrıca Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) da düzenliyor. Sınav ücreti 110 TL olan EKPSS’de 30 TL aday tarafından, 80 TL de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sınava girecek her bir aday için ÖSYM’nin hesabına yatırılıyor. Kuraya katılacak adaylar ise 15 TL olan başvuru ücreti yatırıyor.

– İtirazlar da Ücretli

ÖSYM ayrıca gerçekleştirdiği tüm sınavlarda başvuru hizmeti ücreti olarak adaylardan 3 TL, şifre edinmek için 5 TL, fotoğraf güncelleme için 10 TL alıyor. Yine yanlış soruya itiraz da ücretli. Örneğin, LYS’de her soruya itiraz için adayların 20 TL ödemesi gerekiyor. Soru kitapçığı ve cevap kağıdının adaylar tarafından inceleme isteği ücreti ise 50 TL. Kısaca ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda her adımda adaylardan ücret talep ediliyor.

ÖSYM tarafından yapılan diğer sınavlar ve ücretleri >>

* Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı: 110 TL

* Adalet Bakanlığı sınavları: Bir sınava katılan adaylar için 150 TL, iki sınava katılanlar için 225 TL, üç sınava katılanlar için 300 TL, 4 sınava katılanlar için 375 TL.

* Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavı (Sayıştay Denetçi Yardımcısı Seçme): 150 TL

* İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlık Sınavı İkinci Dönem: 150 TL

* Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı: 110 TL

* Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı: 150 TL

* Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı: Birinci Aşama 110 TL, İkinci Aşama 110 TL

* İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı: 150 TL

* Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı: 95 TL

ÖSYM haberlerinden, sınav haberlerinden, sınav duyurularından, kamu personeli alım ilanlarından, sözleşmeli personel alım ilanlarından, özel sektör personel alım ilanlarından anında haberdar olmak için kamupersoneli.net’in ücretsiz mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. Ve bunu sizden başka dile getiren yok teşekkürler. Ayrıca KPSS tercih ücreti adı altında alınan parayı da kabul etmiyoruz. Üzerimizden kazanç sağlıyorlar.