Gündem

Otobüs seyahatinde yeni sistem: Muavin, koltuk numarası yok!

Köklü otobüs firmalarından Kamil Koç‘un Almanya merkezli Flixmobility GmbH‘ye satılması tartışmaları da beraberinde getirdi. Avrupa ve ABD’de binlerce noktaya hizmet veren Flixbus otobüslerinde muavin bulunmuyor, çay, kahve ve kek ikramı yok. Biletler koltuk numarası olmadan satılıyor, bagajları otobüs şoförü kendi yerleştiriyor. Ucuz biletleriyle her yıl yüz binlerce yolcu taşıyan şirket aynı uygulamayı Türkiye‘de hayata geçirmeye başladı.

Otobüs seyahatinde yeni sistem: Muavin, koltuk numarası yok!

‘BİZİM YOLCU İKRAM BEKLER’

Uygulama otogarda çalışanları ve yolcuları ikiye bölmüş durumda. 30 yıldır otobüs yazıhanelerinde çalıştığını söyleyen Yüksel Şimşek “Bu hesap Türkiye’ye uymaz” diyor ve anlatıyor: “Bizim yolcu numara konusunda çok hassas. Geliyor cam kenarı istiyor, ikram istiyor. Muavin meselesi de önemli. Arabada kek, bisküvi, kola, fanta dağıtıyoruz. Özellikle numara olmazsa kaos olur. Mesela bir gün önceden bu sebeple bilet alan yolcularımız var. Tekli koltukta oturmak isteyen var, önde oturmak isteyen var…” Vatandaştan ise tepkiler büyüyor.

Otobüs seyahatinde yeni sistem: Muavin, koltuk numarası yok!

‘TİCARİ BİR KARAR’

Uzun yıllardır otobüs şoförlüğü yapan Mehmet Çubukçu bunun ticari bir karar olduğunu ifade ediyor. “Uzun yolculuklarda suyun, çayın olmaması sıkıntı yaratır. Ama yolcular bir süre sonra buna da alışır. Bu konuda otobüslerden önce uçak şirketlerini suçlamamız lazım. 300-400 liraya bilet alıyorsunuz, parasız su bile vermiyorlar. Yani aynı durum şimdi otobüslerde başladı.”

‘UYGUN FİYATLI’ TAŞIMACILIK

20 yıldır otogarda çalışan Nadir Çelikoğlu ise son günlerde otogarda en çok konuşulan konunun bu olduğunu vurguluyor: “Normalde örneğin İstanbul-İzmir otobüsü 100 lira ama ikram olmayan otobüsü 70 liraya düşürmüşler. Ben olsam 1 liralık kahve ve bisküvi için pahalı olan fiyatı tercih etmem. Ama koltuk numarası olmaması soruna sebep olabilir.”Bu kapsamda diğer otobüs firmaları da, maliyetlerle rekabet edebilmek için aynı sistemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Otobüs seyahatinde yeni sistem: Muavin, koltuk numarası yok!

Otobüs taşımacılığında diğer firmaların da benzer uygulamalara gideceğini anlatan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Bir yere otobüs bileti 100 lira ise yasaya göre bunu ancak yüzde 30 indirebilirsiniz. Şimdi daha fazla indirim için başvuru yapılabilir. Çünkü maliyetler azalıyor. Ancak Anadolu’da sadece bir şehre hizmet veren otobüsler var. 100 liraya bilet satınca bunun yüzde 20’si komisyon, 20 lirası servis, muavin vs ücreti. Bunu herkes karşılayamayacağı için artık herkes aynı sisteme gidecek. Mesela ileride yolcusu çok olan yerlerde koltuk numaraları da kaldırılabilir. Kim gelir, nereye oturursa.”dedi