Gündem

Özel hastanelerde corona testi yaptıranlara paralarının iade edilmesi hakkında flaş açıklama

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin çok önemli açıklamalarda bulundu. Şahin açıklamalarında acil hal durumlarında hastadan hiçbir ücret alınmadığını belirterek corona virüsü salgınının prtaya çıkmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından 9 Nisan’da bir genelge yayınlandığını hatırlattı.

Şahin açıklamalarında bu genelgeye bazı eklemeler yapıldı ve acil hal tanımları genişletildiğini belirtti ve içerisinde pandemi süreci boyunca pandemiden dolayı yapılan tanı ve tedavilerin de eklendiğini vurguladı.

İDADE EDİLMESİ GEREKİR

Yapılan eklemelerin vatandaşın yararına olduğunu belirten Şahin aaçıklamalarında pandemi sürecinde özel hastanelerde vatandaşlardan pandemi tanısı ve tedavisinde alınan ücretler Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeye uygun olmadığını özel hastanelerin aldığı ücret yasal değildir ve geri iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamalarında vatandaşların özel hastaneye tanıya gittiğinde testi pozitif çıkmışsa bu durumun acil hal kapsmaına girdiğini özel hastanelerin testten hiçbir ücret alamayacağını belirtti ve test negatif çıkmışsa onun parasını alabildiğini pandeminin acil hal kapsamına girdiği için özel hastanelerin tanı ve tedavide aldığı ücretin tamamını iae etmek zorunda olduğunu vurguladı.

Şahin açıklamalarının devamında Özel hastanelerde tanı ve tedavi için kendisinden ücret alınan vatandaşların SGK’nın Sağlık Sosyal Güvenlik birimine başvurması gerektiğini belirtti ve “Vatandaş kendisinden alınan ücreti tespit ettirdikten sonra illerdeki hakem heyetine başvursun. Vatandaşlar bu yolu izlerlerse ücretlerini geri alabilirler. Biz genelge uyarınca da tüketicileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz, uyarıyoruz. Bununla ilgili ilk başvurumuzu da Van’da Tüketiciler Birliği avukatlarımız aracılığıyla yaptık” ifadelerini kullandı.