Gündem

Pandemi İzolasyon Takip Uygulaması başladı! Takip uygulaması nasıl çalışacak?

Çin’de başlayan ve tüm dünyayı bir anda etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle, ülkemizde de alınan önlemler her geçen gün arttırılmaya devam ediliyor. Bakanlık, koronavirüs salgınına yakalanan hastaların kullanabileceği, Pandemi İzolasyon Takip Projesi’ geliştirdiğini müjdelemişti.

PANDEMİ İZOLASYON UYGULAMASI NEDİR?

Bakan, Pandemi İzolasyon Uygulamasının hayata geçirileceğini söylemesinin ardından, vatandaşlar bu uygulamanın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını araştırmaya başladılar. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu uygulama kapsamında, koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşların takip edilebilecek. Salgın için geliştirilen bu uygulamaya bütün GSM şirketleri, Sağlık Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı da dahil edildi.

Pandemi İzolasyon Takip Uygulaması başladı! Takip uygulaması nasıl çalışacak?

PANDEMİ İZOLASYON UYGULAMASI NASIL ÇALIŞACAK?

Tüm GSM şirketlerinin hazırlığını tamamlamasının ardından uygulama bugün hayata geçti. Vatandaşlar uygulamanın nasıl çalışacağını merak ediyor. Koronavirüs testi pozitif çıkan ve evde kalması gereken vatandaşlar, evlerini terk ettikleri anda telefonlarına uyarı mesajı gönderilecek.

Otomatik çağrı sayesinde evlerinden uzaklaşan vatandaşlarla anında iletişime geçilecek ve izolasyonda oldukları yere geri dönmeleri istenecek. Uyarılara ve mesaja rağmen, evlerine dönmeyen vatandaşların bilgileri emniyet birimleriyle paylaşılacak ve gerekli yaptırımlar uygulanmaya başlanacak.

Aynı zamanda yol kontrolü yapan emniyet güçleri de kişilerin bilgilerini sorgulayarak, izolasyondan çıkıp çıkmadıklarını öğrenebilecek.

VERİLER SADECE SALGINLA MÜCADELE İÇİN KULLANILACAK

Uygulamayı kullanacak olan vatandaşların bilgileri, sadece salgınla mücadele için kullanılacak. Salgın riski bittiği andan itibaren tüm veriler yok edilecek. Verilerin farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçebilmek için de sistem sıkı bir şekilde kontrol edilecek.

Dünyada, salgınla mücadele eden ülkeler, çalışmalarıyla kendi projelerini ve yöntemlerini hazırlıyor. Ülkemizin hazırlamış olduğu ‘Pandemi İzolasyon Takip Uygulaması’ bugün itibariyle başladı.