Gündem

Pasaport Vize Kullanımlarında Yeni Kurallar Getirildi

Habertürk’ün haberine göre; İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen  48. Dünya Ekonomik Forumu’nda WEF) kritik adımlar atıldı. Çoğu ülkeden üst düzey profesyonellerin katılım gösterdiği etkinlikte dünya genelinde geniş yankı uyandıran çoğu konu masaya yatırıldı. Ekonomiden, siyasi konulara, eğitimden sağlığa kadar çeşitli konuların ele alındığı forumda teknoloji sürekli gündemde tutuluyordu. Blockchain, yapay zeka, insansız araçlar, akıllı şehirler, kuantum bilgisayarları gelişmleri başta olmak üzere pek çok yenilik geniş bir bakış açısıyla tartışma konusu oldu. 

Dijital teknolojilerin lehine ve aleyhine işleyecek pek çok görüşün oturumlarda ilgi çektiği görüldü. Bunlardan birincisi olan orta vadeli projelerden olan sağlık konusunu kapsamaktaydı. Söz konusu projede yeni nesil teknolojilerin yardımıyla insanların 120 yaşına kadar yaşayacağı ileri sürüldü. Bu çok ilgi görürken bir diğer proje ise kısa vadede hayata geçmesi planlanan pasaportsuz yolculuk ve dijital kimlik projesi olarak belirtildi. 

48. Dünya Ekonomik Forumu’nda WEF) bu iki konunun ilgi çekmesine çok fazla şaşırmamak gerekiyor. Zira insanların yaşam süresinin uzatmaya yönelik olarak projeler hemen, hemen her fuarda gündeme geliyor. Ancak bu sefer birkaç şirket yetkilisi sunumlarında konuyla alakalı olarak ilerlemeleri gündeme getirilmesi ve yaşam süresinin uzatılmasına yönelik çalışmaların bilimkurgu hikayesi olmaktan çıktığı ifade edildi. Amerika Birleşik Devletlerinin yeni nesil sağlık teknolojilerini geliştiren şirketlerden olan Centene Corporation Başkanı ve CEO’su görevinde bulunan Michael Neidorff yaptığı açıklamada ise; insan sağlığının yeni nesil teknolojilerle daha uzun yıllar üst seviyede tutulması için önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Neidorff 120 yaşına kadar sağlıklı olarak yaşama konusunun ise kendisini dinleyen pek çok kişinin yaşam süresi içerisinde deneyimlenebileceğini savundu.

VİZESİZ DAHA GÜVENLİ YOLCULUK

WEF’de büyük ilgi çeken konulardan bir diğeri ise dijitalkimlik ve pasaportsuz yolculuk projesi oldu. Bu konunun hayata geçmesiyle beraber pasaportların ve kimliklerimizin çöpe gidebileceği ifade edildi. Bununla beraber havayolu olmak üzere ve kıtalararası yolculukların vizesiz daha güvenli ve konforlu olması amaçlanıyor. Ancak bu sistemin işe yarar olması için DNA, retina, parmak izi gibi temel biyometrik verilerin ekonomik durumla alakalı olarak sosyal hayatımıza getirilmesi planlanıyor.

HIZLI İLERLEYİŞ AMAÇLANIYOR

Yolcuların mobil cihazlarına indirecekleri uygulama sayesinde biyometrik bilgilerle dijital kimlik oluşuturulacak.

– Bu kimlikle beraber blockchain teknolojisi yardımı sayesinde onaylanacak ve talepte bulunan kurumlarla paylaşılacak.

– Yolcuları yola çıkmadan önce gidecekleri yerle ilgili adres bilgilerini ve çoğu bilgisini paylaşacak. Bu bilgiler risk profili oluşturacak.

– Varış yapacakları noktalarda risk profiline uygun olan yolcular herhangi bir pasaport kontrolünden geçmeden hızlı koridorlar sayesinde havaalanını en kısa sürede çıkacak.

– Yapılacak güvenli yolculuk sonrasında “Tanınan ve Güvenilen Yolcu” statüsüne geçenler ise denetimlere maruz kalmadan ilerleme katebilecekler.

KONTROL SAĞLANACAK

– Yetkililerce istenilen belgeleri verdiğiniz taktirde istediğiniz ülkeye gidebilirsiniz.

– Bu sistemle beraber istediğiniz ülkeye gidebilmek için “tanınan ve güvenilen yolcu” statüsünde olmanız gerekiyor.

– Bu statüye sahip olmak için pek çok kişisel bilginizi paylaşıp sürekli onaylama gerekmeyecek.

– Kısacası yapacağınız pek çok yolculukta genel davranışınızla beraber örtüşen bilgilere katlanmanız gerekiyor.

– Diğer yandan pasaport geçişlerinde memurların nasıl ve nerede bulunarak bilinen bir algoritma sağlanması.

SERBEST GEÇİŞLER 2020’DE BAŞLAYACAK

– Havaalanından pasaportsuz yapılacak geçişlerin 2020’den itibaren dünya genelinde kademeli olarak geçilmesi amaçlanıyor.

– Havaalanlarında yaşanan gecikmelerin küresel havaalanlarının ve otellerinin yılda 10 milyar dolar kayba uğramalarına sebep oluyor.

Kamupersoneli.net I ANKARA