Gündem

Patriğimizi Biz Seçmek İstiyoruz

 Fatih Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi önünde toplanan bir grup, patriklik seçimlerinin yapılmamasını protesto etti.


Grup, sabah saatlerinde Meryem Ana Kilisesi’nde dini ayin yaptıktan sonra Patrikhane önüne geldi. 2008 yılında rahatsızlanan Patrik Mersob Mutafyan’ın ardından Başpiskopos Aram Ateşyan’ın vekillik görevine getirilmesini ve 8 yıldır patriklik seçimlerinin yapılmamasını protesto eden grup, burada bir basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Jaklin Çelik, “Türkiye Ermenileri Patriklik makamı 550 yıllık bir geleneği, kökleri 3 bin yıl ötesine uzanan kadim bir ulusun bu topraklardaki varlığını ve onurunu temsil ediyor. Bu makam saygıdeğer patriğimiz Mersob II’nin talihsiz hastalığı dolayısıyla ne yazık ki 2008 yılından bu yana boş. Tam 8 yıldır türlü gerekçelerle patriğimizi seçemiyoruz. Daha önce eşi benzeri olmayan, uydurulmuş bir unvanla, neye hizmet ettiği, kime karşı sorumlu olduğu belli olmayan bir vekalet sistemi ile bizi oyalıyorlar.” dedi.

Tüm çabalara rağmen, Patrikliğin tüzel kişiliğinin yıllardır temsil edilmediğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

“Patriklik yasal statüye, kalıcı bir hukuki zemine sahip olamadı. Geçici uygulamalar, uyduruk kurnazlıklar, ‘ben yaptım oldu’larla sürüklenip durduk. Kullanışlı gri alanlar, puslu havalar her zaman birilerinin işine geldi. İnanç özgürlüğümüze daha fazla müdahale edilmesini, seçme hakkımızın anlamsız bahanelerle elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Türkiye Ermenileri geleceğinin vekaletini hiç kimseye vermedi, vermeyecek. Patriklik makamını dolduracak kişi kadim geleneklerimize uygun olarak halkoyuyla seçilmelidir.” 

Basın açıklamasının ardından grup, üzerinde “Patriğimizi biz seçmek istiyoruz” yazılı siyah çelengi Patrikhane önüne bıraktı.

Ermeni Düşünce Platformu’ndan Tatyos Bebek ise, mevcut patriğin Ermenileri temsil etmediğini ve Patriklerini kendileri seçmek istediğini söyledi.

Bebek, Patrikhane seçimleriyle ilgili şunları kaydetti:

“Genel talebimiz Patrik seçilmesi. 8 yıldır Ermeniler patriklerini seçemiyorlar.Mevcut olan ‘Patrik genel vekili’ bu seçtiğimiz biri değil. Bizi temsil etmiyor. Ermenilerde ‘genel vekillik’ diye bir makam da yok zaten. Geçen sene Başbakan Ahmet Davutoğlu azınlık temsilcileriyle yaptığı toplantıda bize patriklik seçimiyle ilgili ‘bir sıkıntı yok, Mutafyan ile ilgili iş göremez raporu alın, sonra seçim yapılır’ diye söz verdi. Biz de mahkemeden iş göremez raporu aldık, patriğin akli melekelerinin yönetim için yeterli olmadığı tespit edildi. Ancak buna rağmen devlet verdiği sözü tutmadı. Patriklik makamı şu anda boş. Çünkü bizim geleneğimizde patrik vekili diye bir makam yok. Bunu devlet kendi yarattı ve bir günde vekil seçti, daha doğrusu atadı. Biz kendi patriğimizi seçmek istiyoruz. Devletin de verdiği sözü tutmasını istiyoruz.”

AA | Kamupersoneli.net