Gündem

Poşete Para Vermek İstemeyen Vatandaşlardan Yeni Çözüm

Bilindiği gibi plastik poşetler 1 Ocak tarihinden itibaren marketlerde para ile satılmaya başlandı. Bu uygulama destek bulduğu kadar tepki de çekti. Ayrıca bu poşetlere para vermek istemeynlerin sayısı oldukça fazla.

Bu konu hakkında Sözcü Gazetesinden Barış Özkan’ın aktardıklarına görevatandaşlar kasada para ile satılan poşetlerden almak yerine manav reyonlarında ücretsiz verilen ince poşetlerden çok sayıda alarak ürünlerini bu poşetlere koyuyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu konu ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Eroğlu yaptığı açıklamalarında yılbaşından itibaren geçerli olan ücretli plastik alışveriş poşeti uygulamasının mevzuattaki hatalar yüzünden amacına hizmet etmediğini ifade etti.

YAPILAN AÇIKLAMA

Buna göre Eroğlu söz konusu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“AB’de de “Hafif alışveriş poşetlerinin azaltılması” isimli benzer bir yönetmelik var. Amaç çok hafif olduğu için insanların büyük çoğunluğunun çöp olarak gördüğü ve sokağa bıraktıklarında uçuşarak çevre kirliliğine yol açan poşetlerin kullanımını azaltmak. Türkiye’de ise mevzuattaki eksiklik/hatadan dolayı kalın plastik poşetlerin kullanımı azaltılırken hafif poşetlerin kullanımı artırıldı. Plastik poşet üreticilerimiz, yılbaşından bu yana manav reyonlarında ücretsiz dağıtılan ince poşetlerin satışlarında yüzde 100’den fazla bir satış olduğunu belirtiyorlar. Bu çok ciddi bir rakamdır.”