Gündem

Prof. Dr. Kemal İnat : "Türkiyenin Ortadoğu Uzmanına İhtiyacı Var"

 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, “Emek sarf edeceksek, o emeğin karşılığını, mezun olacak kişileri Ortadoğu uzmanı olarak yetiştirerek almak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin Ortadoğu uzmanına ihtiyacı var.” değerlendirmesinde bulundu.


Prof. Dr. İnat, yaptığı yazılı açıklamada, SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nün Ortadoğu alanında uzman yetiştirmeyi amaçladığını belirterek, mevcut 123 öğrencisi olan enstitünün bu dönem, toplam 22 öğrenci alacağını ifade etti.

“Ortadoğu Çalışmaları” ismini taşıyan ve yüksek lisans, doktora olmak üzere iki programlı enstitüde Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde eğitim sağlanacağını vurgulayan İnat, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Başvurmak isteyen adayların bu üç dilden en az iki tanesini bilmesini istiyoruz. Örneğin, bu dillerden bir tanesi ana diliyse, bunların dışındaki bir dilden YDS ya da eş değer bir sınavdan en az 60 puan almalarını istiyoruz. Emek sarf edeceksek, o emeğin karşılığını, mezun olacak kişileri Ortadoğu uzmanı olarak yetiştirerek almak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin Ortadoğu uzmanına ihtiyacı var. Birçok alanda da aslında ihtiyaç var.” 

İnat, Ortadoğu Enstitüsünün de bu konuyu kendisine görev edindiğini, bu nedenle hobi amaçlı yüksek lisans yapmak isteyenleri kabul etmediklerine işaret ederek, lisans eğitimlerini sosyal bilimlerde almış uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi mezunlarının programlara başvurabileceğini kaydetti.

– “Türkiye’de benzeri olmayan bir enstitüyüz”

Mısır, Irak ve Ürdün’den 5 yabancı öğretim üyesi bulunan enstitüde 16 asistanın görev yaptığını aktaran Prof. Dr. İnat, Ortadoğu Sosyolojisi ve Toplumsal Yapısı, Ortadoğu Siyaseti, Uluslararası İlişkileri ve Dış Politikası, Ortadoğu Tarihi, Ortadoğu Ekonomisi ile Ortadoğu’da Din ve Mezhepler olmak üzere, 5 ana dal bulunduğunu belirtti.

İnat, açıklamasında, şunları kaydetti:

“İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatının yan kuruluşu ile ‘Ortadoğu’da Radikalizm’ konusunda ortak bir proje çalışmamız var. Farklı konularda Ortadoğu ile alakalı TÜBİTAK’a yaptığımız başvurularımız var. Öğretim ve lisansüstü burada yaptığımız işin bir parçasını oluşturuyor. Bunun dışında enstitümüz asıl olarak araştırma ve yayın faaliyetleri konusunda öne çıkıyor. Buraya gelecek olan öğrenciler de bu çalışmaların parçası olabilirler. Örneğin, İran konusunda TÜBİTAK projemiz var ve bu projenin hazırlanması safhasında lisansüstü öğrencileri çalıştırıyoruz. Öğrencileri klasik lisansüstü öğretimin dışında yoğun dil çalışmaları, proje ve yayın faaliyetleri bekliyor. SAÜ Ortadoğu Enstitüsü’nü tercih edecek, öğrenciler Ortadoğu ile ilgili bir ön hazırlık yapması gerekiyor. Bunun için internet sayfamızda bir okuma listemiz var. Ağır bir okuma listesi. Gelen öğrencilerin gerçekten Ortadoğu uzmanı olarak mezun olmasını arzu ediyoruz.” 

Prof. Dr. İnat, yüksek lisans ve doktora başvurularının 24 Haziran Cuma günü sona ereceğini, başvuru ve ayrıntılı bilgi için enstitünün http://ormer.sakarya.edu.tr web adresi ziyaret edilebileceklerini bildirdi.

AA
Kamupersoneli.net