Gündem

Prof. Dr. Naci Görür'den Korkutan Deprem Uyarısı: Bulunduğumuz Zaman Fırtına Öncesi Sessizlik

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

İstanbul’da deprem beklediğini söyleyen Görür, bugünleri fırtına öncesi sessizlik olarak belirtti ve İstabul’un gelecek depreme hazırlanması tavsiyesinde buluındu.

Görür, yaptığı açıklamasında 1999 depremlerinin Marmara altındaki fayın kabuğu etkilediğini ifade ederek zamanı gelince kabuğun kırılacağını söyledi.

Görür, açıklamasında ise;

“Bu bulunduğumuz zamanı fırtına öncesi sessizlik diye algılayabiliriz. 1999 depremleri Marmara’nın altındaki fayı dolayısıyla kabuğu tetikledi.

Bu kabuk çatırdamaya başladı. Günün birinde kırılacak. Yer bilimciler olarak, 1999 depremlerinden sonra 30 yıl içinde en az 7 büyüklüğünde depremin olacağını ilan ettik.

İstanbul’da da alarm verdik. 1999 depremlerinden hemen sonra İstanbul’u gelecek depreme hazırlanan olmalıydı.” dedi.

1999 DEPREMİ MİLAT

1999 depreminin milat olduğunu ifade ederek İstanbul’da gereken önlemlerin alınması uyarısında bulundu ve;

“Belediyeler afet işleri kurdu. Konteynerler kuruldu. Toplanma alanları belirlendi. İletişim parametreleri işler hale getirildi. Sonuç olarak da çalışmalar hızlandı.

Yapı stoku elden geçirilmeye başlandı. Yollar köprüler viyadükler üzerinden çalışmalar yapıldı. Ama bu çalışma fazla sürmedi. Biz depremi 2 yıl içinde unuttuk.

Depremi unutmayacağız, 1999 milattır diyorduk ama her şey eskisi gibi oldu. İstanbul’u depreme hazırlama noktasında önemli şeyler de yapıldı.

Alt yapı belli ölçüde elden geçti köprü, viyadük, devlet daireleri güçlendirildi. Okullar, hastaneler güçlendirildi. Ama bu yapılan şeyler, yapılması gerekenlerin yanında oldukça az.

Şimdi İstanbul’u depreme hazırlama 20 yılda olabilirdi.

Neler yapılabilirdi veya bundan sonra neler yapmalıyızı konuşmak gerekirse, İstanbul’u ya da bir kendi oluşturan parametreleri deprem güvenli hale getirmek lazım.

Kent bileşenleri Yönetim, halk, çevre, yapı stoku alt yapı ve ekonomi gelir.” dedi.

VATANDAŞLAR DEPREM KONUSUNDA BİLİNÇSİZ

Vatandaşların deprem hakkında bilinçsiz olduğunu söyleyerek “merdivenleri kullanmak suretiyle ya da asansörlere hücum ediyorlar” dedi ve detayları paylaşarak;

“Halk depremin ne olduğunu biliyoruz anladık diyor ama fiiliyatta bu böyle değil. Henüz halkımız, deprem öncesi ne yapacağını bilmiyor veya umursamıyor.

Oturdukları binaların depreme güvenlikli olup olmadığını yaptırmış ve bunu gereğini yapmış değil.

Deprem sırasında ailece ne yapacaklarını, sarsıntı başladığında nereye kaçacaklarını nerede duracaklarını, çocuklarına öğretmiş değil, bunun tatbikatını yapmış değil.

Sarsıntı sırasından merdivenleri kullanmak suretiyle ya da asansörlere hücum ediyorlar. Üçüncü, dördüncü kattan aşağıya inmek gibi bir yanlışlık içine giriyorlar.

Aile bireyleri deprem sonrası elektrik-doğalgaz şalterini nasıl kapatacaklarını bilmiyor. Halk deprem güvenli yaşam tarzını bilmiyor evini depreme uygun düzenlemiyor.

Yatak odalarında büyük gardıropların altında yaşıyor, duvara tutturmuyor. Olabilecek bir depremde gardırobun nelere sebep olacağının bilincinde deği” dedi…

Bir Yorum

  1. Çok teşekkür ederim insanları bilgilendirdiyiniz için yalnız bilgilenmek yetmiyor ben İst dışında kırediyle bir daire aldım taşındıktan sonra fark ettim bina projeye,apartman,yangın yönetmeliğine uygun yapılmamış dava açtım gelen inşaat bilir kişinin raporuyla da ısbatlı diğer bilir kişiler yanlı rapor verdi şimdi bunun sorumlusu kim bizim biliclenmemiz bir şey ifade etmiyor herkes istediği gibi işini yürütüyor çünkü yeterli denetim yok malesef

  2. Numaramı yazma sebebim sesimi bi şekilde duyurabilmek,ben çok mağdur oldum kırediyle bir daire aldım fakat bina projeye,apartman,yangın yönetmeliğine uygun yapılmamış.Mahkeme,Cumhur başkanı,bakanlıklar,hepsine başvurdum halen bi sonuca varılmadı basınada vericektim engel olundu yetkililer adaletten haktan hukuktan bahsediyor fakat ben adalet hak hukuk göremedim halen mücadeleme yasal olarak devam ediyorum.insanlarda Allah korkusu kalmamış haksız yere para kazanmak isteyenler bir takım yerlerde eşleri dostları olduğu herşeyi yolunda yürüte biliyorlar,umarım numaramı yazma sebebimi anlamışsınızdır kardeşim İnşAllah yetkili birileri sesimi duyar da…..