Gündem

Protestolarda Ölenlerin Sayısı 28'e Yükseldi

Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün üst düzey militanlarından Burhan Wani’nin öldürülmesinin ardından çıkan protestolarda ölenlerin sayısının 28’e yükseldiği bildirildi.

Emniyet yetkililerinin yaptığı açıklamada, protestolarda çoğu 26 yaşından küçük 28 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Güvenlik güçlerinin göstericilere biber gazı ve gerçek mermilerle müdahalesinde yüzlerce kişinin yaralandığı, gösterilere en az 2 bin polis ve milis birliğinin müdahale ettiği kaydedildi.

Bu arada Afrika gezisini tamamlayıp ülkesine dönen Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin hükümet üyelerini bölgede sükuneti sağlamak ve barışı yeniden inşa etmek amacıyla acil yüksek düzey toplantıya çağırdığı ifade edildi.

Hindistan güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında cuma günü çıkan çatışmada örgütün üst düzey militanlarından Wani’nin öldürülmesinin ardından başlayan ve sokak çatışmalarına dönüşen protestoların önüne geçmek için çeşitli önlemler alınmıştı. 

Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hindistanlı yetkililer, Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı i̇lan etmiş, yaklaşık yarım milyon Hindu’nun her yıl Keşmir’de Şri Amarnath Tapınağı’na giderek yaptığı ritüeli erteleme kararı almıştı. 

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere’den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir’de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir’deki direniş grupları, 1989’dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan’a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Kamupersoneli.net | AA