Gündem

Raf Ömrü Uzun Ambalajlı Ekmeklere Dikkat!

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Adana’da bir firma tarafından üretilen ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekiplerinin ciddi denetimleri bulunduğunu, GDO’lu katkı maddesi kullanılma ihtimalinin çok az olduğunu söyledi.

Kolivar, günübirlik tüketim için üretilen ekmekte sadece un, su, maya ve tuz kullanıldığını belirterek, “Bu ekmekte hiçbir katkı maddesi olmaz. Zaten katkı maddesi fırıncıya ek masraf getiriyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki fırıncıların günde yaklaşık 2 bin 500 ekmek ürettiğini bildiren Kolivar, bunların yüzde 30’unu fırıncıların sattığını, kalan yüzde 70’lik kısmının ise bakkal, market, restoran ve lokanta gibi yerlere verildiğini belirtti.

Cihan Kolivar, GDO’lu katkı maddesi kullanılması halinde para cezasının 14 bin 600 lira olduğunu vurgulayarak, denetimin ciddi şekilde yapıldığını, bu yüzden GDO’lu katkı maddesinin rahat bir şekilde kullanılamayacağını dile getirdi.

İstanbul genelinde faaliyet gösteren fırın sayısının 3 bin 500’e ulaştığını bildiren Kolivar, bunların yaklaşık üçte birinin ruhsatsız olduğunu, buralardan ekmek alırken daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kolivar, İstanbul’da rutubetin etkisiyle ekmeklerin çok çabuk bayatladığını ifade ederek, raf ömrü uzun, ambalajlı ekmeklere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu ekmeklerde katkı maddesi kullanıldığını belirtti.