Gündem

Ramazan Ayının Sultan Tatlısı "Güllaç"

Ramazan ayı deyince akla ilk gelen tatlılardan biri olan güllaç, sütlü olduğu için iftardan sonra da rahatlıkla yenebilecek hafif bir tatlıdır. Osmanlı sarayında da bu özelliğiyle sıkça tercih edilen bir tatlı olmuştur. Oruçtan dolayı vücudun kaybettiği gerekli enerjinin kısa sürede ve kolayca elde edilmesine katkıda bulunan güllacın iyi yapılabilmesi için bazı püf noktaları var.

1) Güllacı bol sütle yapmak gerekir. Eğer güllaç yaprakları ıslandıktan sonra havayla temas ederse jöleleşir ve güllaç lezzetini kaybeder. Bunun için üzerine bol süt dökülmeli ve havayla teması kesilmelidir. 

2) Süt mutlaka ılık olmalıdır. Şeker eridikten hemen sonra, en geç 10 dakika içinde ocaktan alınmalıdır. Sütün sıcak olması kesinlikle güllacın hamur olmasına neden olacaktır.

3) İçine fındık, fıstık, ceviz ve badem konulabilir. Ancak fındık güllacın rengini değiştirdiği, badem de güllaca acılık verdiği için cevizle yapılması tavsiye edilir. 

4) Doğal bir tatlı olan güllacın süslemesi de doğasına uygun şekilde olabildiğince sade olmalıdır. En fazla ceviz, fındık, fıstık veya kiraz şekeriyle süslenmesi önerilir. Ama isterseniz damak tadınıza ve mevsime göre servis ederken üzerine çilek, şeftali, kayısı gibi meyvelerle süsleyerek hazırlayabilirsiniz. 

5) Güllacın arasına kullandığınız harçla birlikte meyve koyacaksanız hemen tüketmeniz gerekir. Çünkü asitli meyveler tatlının tadını bozabilir.

6) Mutlaka buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketiniz. 

GELELİM CEVİZLİ BİR GÜLLAÇ TARİFİNE…

8 KİŞİLİK (MALZEMELER)

-1 paket güllaç

-2 litre süt

-3 su bardağı toz şeker

-250 gr ceviz içi

ÜZERİSİ İÇİN

-4-5 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş)

-İsteğe bağlı herhangi bir meyvenin dilimleri

YAPILIŞI

1 Sütü derin bir tencereye alın ve toz şekeri üstüne ilave edin. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın. 

2 Cevizi hafif iri kalacak şekilde rondoda çekin.

3 Güllacı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık sütten ekleyin. Üzerine kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarını dizin. Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının üste baktığından ve hepsinin iyice ıslandığından emin olduktan sonra paketteki yaprakların yarısını kabınıza güzelce yerleştirin.

4 Beş dakika sütü çekmeleri için beklettikten sonra çekilmiş cevizi bolca dökün ve kalan güllaç yapraklarını da aynı şekilde ıslatarak üzerine dizin. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra güllacınızı keserek dilimleyin. Dövülmüş cevizi ve meyveyle süsleyerek servis yapın.