Gündem

Referandum Sonrası Barzani'den İlk Açıklama Geldi! 'Bu Kürdistan Halklarının Başarısıdır'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından Irak’ın bazı bölgelerinde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumun ardından IKBY Başkanı Mesut Barzani ilk açıklamalarını yaptı. 

”BU KÜRDİSTAN HALKLARININ BAŞARISIDIR”

Barzani yapmış olduğu açıklamalarının başında bu referandumun Kürt halklarının başarısı olduğunu ifade ederek, Yeni bir dönem başladı. ”Bu, Kürdistan halklarının başarısıdır.” dedi.

YAŞANANLARI CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALIN

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani açıklamalarında ayrıca Irak’a ve komşu ülkelere yaşananları sakin şekilde ele almaları gerektiğini ifade ederek, ”Irak’a, komşular ve uluslararası topluma özel bir mesajım; ciddi ve sakin bir şekilde yaşananları ele almalarını talep ediyorum.” dedi.

BAŞARISIZ BİR DENEYİMİ SÜRDÜRMENİN ANLAMI YOK

Açıklamasında ayrıca Kürt-Şii ittifakının olmayacağını vurgulayan Barzani, ”Kürt – Şii ittifakının bittiğini haykıran siziniz. Başarısız bir deneyimi sürdürmenin anlamı yok.” ifadelerini kullandı. 

IRAK HÜKÜMETİNE DİYALOG ÇAĞRISI

Mesut Barzani konuşmasında Irak Hükümetine diyalog çağrısında bulunarak, ”Irak hükümetine çağrım; yaptırım ve cezalandırma yerine diyaloga başlayalım. İki taraf için de en iyi yol diyalogdur. Hükümetler arası siyasi ihtilaflar, halk arasında gerginliğe yol açmamalı.” 

“Sizinle çok uzun bir tecrübemiz var. İniş ve çıkışlarımız oldu. Tehdit yerine gelin dostane bir şekilde ciddi görüşmelere başlayalım. Referandum emrivaki fikirlerin dayatılması ve sınırların çizilmesi için değildi. Başbakan İbadi ve diyaloğa inanana herkese çağrımız şu: Görüşme kapılarını kapatmayın.” dedi.

TÜRKİYE VE İRAN’A MESAJ

Komşu ülkelerden çözüm için yardımcı olmalarını isteyen IKBY Başkanı Barzani ”Komşu ülkelerden talebim; çözüm için yardımcı olmalarıdır. İran ve Türkiye’nin kimyasal saldırı ve büyük göç zamanında sergilediği tutumu takdirle karşılıyoruz. Son 25 yıldır kimseye tehdit olmadığımızı kanıtladık, herkesle barış seçeneğini seçtik. Teröre karşı savaşta uluslar arası koalisyonun önemli bir tarafı olarak kalmaya devam edeceğiz. Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan göçzedeler evlerine dönene kadar güvende olacaklar.” ifadelerini kullandı. 

Kamupersoneli.net – ANKARA