Gündem

Remzi Çayır: "Darbelerin hükümdar olduğu ülkelerin sabahına kalkmak istemiyorum"

BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, “Darbe girişimi gecesinde, ne yazık ki devleti yönetenlerin bir kısmının, bekleyelim hele neymiş, nasıl sonuçlanacak diye tereddüt gösterdiklerini ve pusuya yattıklarını söyleyebilirim ve bundan da utanç duyuyorum.” dedi.

12 Eylül darbesi sonrası yıllarca hapiste yattığını belirten Çayır, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

Her türlü darbenin kötü olduğunu ifade eden Çayır, “12 Eylül ihtilalinde her türlü işkenceyi, cefayı Mamak Askeri Cezaevi’nde sağcısı, solcusu herkes çekmişti. Darbeler bu ülkenin yıllarını çalmış, insanlarını çalmış, sürgünler, ölümler darbeler yaşanmış, bir daha bunların yaşanmaması için, darbelere karşı insanların duyarlı olması bir de darbecilerin bu işlere tevessül olması için yaşadıklarımızın milat olmasını istemiştik o zaman.” diye konuştu.

Tankları durdurduk 

Çayır, 15 Temmuz’da uçakların alçak uçuş yapmaya başladığı sırada Ümitköy civarında olduğunu, arkalarından gelmekte olan tank yüklü tırları gördüklerini ve vatandaşlarla yolu keserek, konvoyun şehir merkezine ulaşmasını engellediklerini kaydetti.

Polis ve vatandaşlarla beraber zırhlı araçlardaki askerleri ikna etmeye çalıştıklarını ve bunda da başarılı olduklarını anlatan Çayır, dört saat sonunda askerlerin teslim olduğunu ifade etti.  

“Darbelerin hükümdar olduğu ülkelerin sabahına kalkmak istemiyorum.” diyen Çayır, darbe zamanında hukuk ve insan hakları gibi temel şeylerin olmadığını vurguladı. 

Çayır, şöyle devam etti: 

“Bir müddet ne yazık ki bu ülkenin siyasileri, bu ülkenin bürokratları, bu ülkenin askerleri, üst düzey, ‘bekle gör’ politikası uyguladılar, çok net söylüyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız ve onun gibi düşünenler hariç. Çok net söylüyorum. Herkes acaba kim öne çıkacak, kim başarılı olacak diye bekledi. 00.00’da, 01.00-03.00’de ne tepkisi ya? Ortaya çıkınca tepki gösterdiniz. Bizim gibi sokağa mı döküldünüz? Biz hiç hesapsız kitapsız çıktık. İsterse bilmem ne darbesi beni hiç ilgilendirmiyor. Ben bu ülkenin seçilmişine, milletin iradesine, milletin… Sandıkla gelen sandıkla gider kardeşim. Bu artık bu ülkeye yerleşmeli.” 

Darbelerin bu ülkeye yapılan en büyük kötülük olduğunu kaydeden Çayır, buna böyle bakılması gerektiğini ve “Benim yakınımda yapan iyidir, ileri devrimdir, gerici devrimdir” gibi yaklaşımlara kimsenin girmemesi gerektiğini bildirdi. 

Çayır, “O geceki düşüncem ne yazık ki devleti yönetenlerin bir kısmı, yönetenler derken içerisinde siyasiler var, askerler var ve sivillerin bir kısmı, bekleyelim hele neymiş, nasıl sonuçlanacak diye tereddüt gösterdiklerini ve pusuya yattıklarını söyleyebilirim ve bundan da utanç duyuyorum.” diye konuştu. 

Her siyasi partinin, öz eleştiri yapması gerektiğini savunan Çayır, kendilerinin de bunu yapacaklarını ifade etti. 

Çayır, darbe girişiminde yakalanan iki kişinin Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü ile sonuçlanan helikopter kazasının sorumlusu olabileceğini iddia etti. 

Türkiye’nin artık yeni bir Türkiye olduğuna işaret eden Çayır, hükümetin attığı demokratik adımların yanında olacaklarını sözlerine ekledi. 

Kamupersoneli.net | AA