Gündem

Rusya Devlet Başkanı Putin: Normalleşme Süreci Tamamlanmıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet bir takım görüşmeler gerçekleştirmek amacıyla Rusya’ya ziyaret düzenlediler. Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleşen ziyarette iki ülke arasındaki ilişkiler ve Suriye’ye gündemine dair önemli konular ele alındı. Gerçekleştirilen ziyaret sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenlediler. 

” NORMALLEŞME SÜRECİ TAMAMLANMIŞTIR”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaptığı açıklamalar şu şekilde,  “Uluslararası ve bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunmak için önemli bir fırsat oldu. Şu anda kesin bir şekilde söyleyebiliriz ki normalleşme süreci tamamlanmıştır”

” SAYIN ERDOĞAN İLE HEMFİKİRİZ”

”1 milyar dolar tutarında ortak yatırım fonunun tamamlanması konusunda anlaştık. Türk Akımı projesini görüştük. Proje kapsamında 2 hat döşenecek. Akkuyu Nükleer Santral projesini ele aldık. İnsani alanda işbirliğini ele aldık. 2019 yılında karşılıklı olarak Kültür-Turizm günleri düzenleyeceğiz. Özellikle Orta Doğu ve Suriye konusunu görüştük. Sayın Erdoğan ile hem fikiriz ki Suriye’de sorunun sadece siyasi ve diplomatik denklemde mümkün olacaktır.”

Suriye’de oluşturulması gündemde olan güvenli bölge ile ilgili açıklamalarda bulunan Vladimir Putin konuya ilişkin ”Kanlı çatışmanın durdurulması için diyalog zeminini oluşturmamız lazım. Bu konuda Sayın Erdoğan ile görüşlerimiz ortak. Garantörler olarak Türkiye İran ve Rusya bu mekanizmaların ileride de gelişmesi için elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı. 

KISITLAMALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Türkiye ile olan ilişkiler hakkında da konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin şu açıklamaları yaptı.” Kısıtlamaların yaptırımların ne zaman kalkacağını sordunuz. Bunu bugün ilan edebiliriz. Kısıtlamalar konusunu bugün ele aldık. Bazı hassas konular var. Domateslerden bahsediyoruz.. Bu yaptırımlara maruz kalan tek ürün değil. Birçok ürün var. Türk partnerlerimizden bunu anlamalarını rica ettik. Trajik olaylardan sonra hayat devam etti, devamlı gelişti. Domates üretimi ile ilgili olarak, bizim üreticilerimiz büyük miktarlarda krediler aldılar. Bununla ilgili olan kısıtlamalar devam edecek. Vizelerde de devam edecek fakat emniyet güçlerimiz arasındaki işbirliğine bağlıdır bu konu. Bu sorun çok daha farklı.. Şöyle bir şey mümkün ülkemizi devamlı ziyaret bazı uzmanlara tabii ki kolaylıklar sağlanabilir. Biz pazarımızı Türk domateslerine sonsuza kadar kapatmayacağız.”

Kamupersoneli.net – ANKARA