Gündem

Sağlık Bakanlığı resmen duyurdu! Corona virüs salgınında yeni uygulama

Pandemi nedeniyle 11-13 Kasım tarihleri arasında bu yıl online olarak dijital ortamda gerçekleştirilen HIMSS Eurasia 2020 Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı’na katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye’nin sağlıkta dijital dönüşümüyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Birinci açıklamalarında  pandemiyle mücadelede dijital altyapıların önemini anlatırken Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın dünyada en fazla dijitalleşmiş sağlık bakanlığı olduğunu belirtti.

Ayrıca Bakan Yardımcısı Birinci açıklamalarında dijitalleşme çalışmalarının çıktıları tüm dünyanın mücadele ettiği pandemi sürecinde adeta elimiz ayağımız haline geldiğini veriyi daha güçlü politikaların tetikleyicisine dönüştürmek için en büyük proje olan bugün 30 milyon kullanıcıya ulaşan e-Nabız kişisel sağlık platformunu kurduklarını vurguladı.

ELEKTRONİK BİLEKLİK UYGULAMASI

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Birinci, HES uygulaması ile entegre çalışacak “elektronik bileklik uygulaması” ile ilgili bilgileri de açıkladı. Bakan Yardımcısı Birinci açıklamalarında  geliştirilen ve çok kısa süre içerisinde hayata geçirilecek olan yeniliklerle HES uygulaması içerisinde, ses ve yüz tanıma ve akıllı bileklik gibi, izolasyon denetimini daha da güçlendiren geliştirmeleri yayınlayacaklarını ifade etti.

Açıklamalarında “Şu anda 70 milyonu geçen HES kodu sayısı var. 46 milyon kişi en az bir kez HES kodu almış. Aktif HES kodu sayısı 64 milyona ulaşmış durumda. Yani belli ki Türkiye’deki hemen hemen herkes kullanıyor. 19 Nisan’da bütün normalleşme sürecine hazırlanırken HES uygulamasını açmıştık ve HES kodunu sistem üzerinden çalıştırmaya başladık.” ifadelerine yer verdi 30 milyonun üzerinde kullanıcı ile dünyada en çok kullanıcısı olan uygulama olduğunu ülke nüfus oranına göre dünyada ikinci sırada olduğumuzu belirtti.

YENİ UYGULAMANIN DETAYLARI 

Elektronik bileklik uygulaması hakkında bilgi veren Bakan Yardımcısı Birinci şu ifadeleri kullandı:

“Yakın bir süreçte sistem olarak altyapısını hazırladığımız ve bir kısmını da tamamladığımız elektronik bileklik, ses tanıma, hatta yüz tanıma gibi özellikleri de HES üzerine ekleyerek izolasyon getiriyoruz. Böylece uygulamayı, komple bu izolasyon sürecini ve salgın sürecinde normalleşmeyi daha da kolaylaştıran bir modele dönüştürmüş oluyoruz. Bütün altyapısını bitirdik. Bundan sonra temaslı kişinin, izolasyondaki kişinin izolasyonunu kolaylaştıran araçlar olarak bileklik, ses doğrulama, yüz tanıma gibi özellikleri izolasyon altındaki kişiye tanımlayıp kullanmasını sağlamaya çalışacağız. İnşallah kısa bir süre içerisinde izolasyon sürecini kolay hale getirmiş olacağız. Teknik olarak entegrasyonu çok kolay, aynı zamanda kişinin vücut sıcaklığını takip eden bir uygulama da olacak. Kişide ateş yükselmesi olduğunda, bilekliğin HES ile entegrasyonu sayesinde uygulama uyarı verecek ve riskli durumda sağlık ekiplerinin kişiyle hızlı bir şekilde temas kurmasını sağlamaya çalışacağız.”