Gündem

Sağlık Bakanlığı'ndan maske paylaşımı: Evde bez maske nasıl yapılır?

Ev yapımı maskeler, sertifikalı maskeler kadar korumasa da büyük ölçüde işe yarıyor. Maske bulamayan evde kendi maskesini yapmak isteyen vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı, internet sayfası üzerinden maske yapımıyla ilgili video paylaştı. Videoda, evde bez maske yapmak için gerekli malzemeler, maskenin yapım aşamaları gibi pek çok bilgi bulunuyor.

EVDE BEZ MASKE YAPIMI İÇİN MALZEMELER

Sağlık Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu videoda, hazırlanan ve kullanılan ve maskelerin mutlaka deterjanlı su ile yıkanması gerektiği ifade ediliyor. Videoda maske için gerekli malzemeler, “Pamuklu kumaş”, “2 tane esnek olmayan 70 cm uzunluğunda kumaş şerit”, “1 cm genişliğinde kumaş şerit”, “iğne”, “iplik”, “çengelli iğne”, “makas”, “mezura” şeklinde ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan maske paylaşımı: Evde bez maske nasıl yapılır?

EVDE BEZ MASKE YAPIMI

Evde maske yapımı bakanlığın paylaşmış olduğu videoda ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Pamuklu kumaştan 24 cm enine, 18 cm boyuna olmak koşuluyla iki adet parça kesin. Kesilen parçaları üst üste koyun. Uzun kalan kenarları 1 cm içeriye doğru katlayın ve iğne iplik yardımıyla dikin.

Daha sonra kısa kenarları 1,5 cm kadar içeriye doğru kıtlayın. Kumaşın içinden lastik geçecek şekilde boşluk bırakarak diki. Kullanacağınız lastiği y ada kumaş şeridi maskenin kısa kenarlarının içerisinden geçirin.

Sağlık Bakanlığı'ndan maske paylaşımı: Evde bez maske nasıl yapılır?

YÜZÜNÜZE GÖRE AYARLAYIN

Videoda, maskenin yüze göre ayarlanması gerektiği ifade ediliyor. Maske yapımında lastik kullandıysanız, lastiklerin uçlarını sıkı bir şekilde bağlayın. Eğer kumaş şerit kullandıysanız, dikişli bölümün içinden geçirdiğiniz parçaları, başınızın arkasında bağlayın. Son olarak, içinden parça geçirdiğiniz kısımları büzerek, maskenin yüzünüze tam oturmasını sağlayın.

HERKES KULLANMAMALI

Bakanlık, hazırlanan bez maskeyi herkesin kullanmaması gerektiğini ifade etti. Bez maskenin 2 yaş altı çocuklarda, şuuru kapalı kişilerde, solunum sıkıntısı yaşayanlarda ve maskeyi sorunsuz bir şekilde takıp çıkarmada sorun yaşayan kişilerin bez maske kullanmaması gerektiği açıklandı.