Gündem

Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde ciddi oranlarda düşüş var!

Sağlık Bakanı koronavirüs salgını başlangıcında sağlık çalışanlarına müjde vermişti. Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına ödenen ek ödemelerinin tavandan yapılacağını duyurmuştu. Konu ile ilgili 24 Mart 2020’de açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘’çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin, 3 aylık zaman diliminde tavan yüzde yüz oranında olacağını da ayrıca buradan ifade etmek istiyorum’’ ifadelerini kullanmıştı.

Türk Tabipler Birliği Yerlikaya’ya göre söz verilen ek ödemelerde çok ciddi oranlarda düşüş var.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemeler ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

‘’Sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez diye açıklamalar olmuştu hükümet yetkililerince. Ama pandemi süreci içerisinde gerçekten de sağlık çalışanlarının hakkı ödenmedi. Döner sermaye ödemeleri, Türkiye’nin hemen hemen bütün hastanelerinde gecikmeli olarak ödenmeye başlandı. Pandeminin en yoğun olduğu Nisan ayında bir hemşire arkadaşımız 1600 TL ek ödeme alırken şu anda pandemi servisinde çalışan arkadaşımız sadece 7 TL (Yedi Lira) ek ödeme alıyor. Ve hatta bu ay birçok sağlık çalışanı ek ödemelerden faydalanmadı’’ dedi.

Yerlikaya ayrıca ek ödemelerde bir adaletsizlik olduğunu dile getirdi. Yerlikaya şu ifadeleri kullandı;

EK ÖDEMELER MERKEZİ BÜTÇEDEN KARŞILANSIN

‘’Çalışanlar arasında ciddi farklar oluştu. Kovid servisinde çalışan çalışmayan… Zaten korona virüsün getirdiği belirsizlik, korku, panik önemli ölçüde sağlık çalışanların psikolojik açıdan bir takım sorunlar oluşturdu’’ dedi. Yerlikaya çözüm olarak ise ek ödemelerinin hastane döner sermayelerinden değil merkezi bütçeden ödemeden yapılması gerektiğini ve ek ödemelerin sadece hekimlere değil tüm sağlık çalışanlarına verilmesi gerektiğini söyledi.