Gündem

Sahte Diplomalı Sahte Öğretmenler Yargılandı

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 Şubat 2016’da başlattığı soruşturma kapsamında sahte lisans diplomaları ile 29 öğretmen adayının atamasının yapıldığı belirlenmişti. Öğretmen adaylarının sahte diploma çıkarılması için Adana’daki şüphelilerle irtibata geçtiğinin belirlenmesi üzerine Şanlıurfa’daki cumhuriyet savcısı yetkisizlik kararı ile dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Şanlıurfadaki 29 öğretmen adayının 45-60 bin lira arasında değişen para karşılığında hazırlattığı sahte diplomalarla, branşları dışındaki alanlara atamalarını sağladıkları iddia edilen şüpheliler ve öğretmen adaylarından oluşan 45 sanık için, 3 yıldan 354 yıla kadar varan hapis cezası istemiyle yargılanmasına Adana’da başlandı.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki benzer bir davadan tutuklu bulunan “sahte diploma çetesinin” elebaşı olduğu olduğu iddia edilen ve hakkında 354 yıl hapis istenen Ziya Kadiroğlu ve 24 sanık ile avukatları katıldı.

Cezaevinde iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini iddia eden Kadiroğlu, “Ne ile suçlandığımı bilmiyorum. Dosyayı inceleyip savunmamı hazırlamak için süre talep ediyorum” dedi. Sanıklardan Eyüp G. ise suçlamayı kabul etmeyerek, “Diplomamın atandığım bölüme yeterli olduğu, yapılan işlemden devlet görevlilerinin haberi olduğu söylendiği için bu işlemi yaptım. Sanık Hasan M, bir kez de Ahmet Ş. Gaziantep’e gelip bizimle görüştü, diplomaları getirdi. Ahmet Ş. ve Halil K’ye birkaç seferde olmak üzere 45 bin lira para verdim. Devlete verdiğim zararı karşılamak istiyorum.” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Ziya Kadiroğlu’na iddianamenin tebliğine, savunmaları alınmayan sanıkların talimatla savunmalarının alınmasına, sorgusu yapılan sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarının kaldırılmasına karar verip duruşmayı erteledi.

Kamupersoneli.net