Gündem

Salgın için vatandaşlara kötü haber! Hayatın ne zaman eskiye döneceği belli oldu

Corona virüsü dünya çapında can almaya devam ederken, herkesin gözü kulağı aşı ve ilaç çalışmalarından gelecek bir haberde. Ülkeler adeta yarışa girerken, aşılarla ilgili birbiri ardına muhtemel tarihler açıklanıyor. Mevcut çalışmalarda en önde gösterilen Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği aşı projesinin başındaki isim Prof. Dr. Andrew Pollard salgın hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

“TEMMUZ AYINA KADAR”

Pollard açıklamalarında aşı beklentisinin zirve yapmasına rağmen ‘zaman’ vurgusu yaptı ve maske ve sosyal mesafe gibi kurallara en az önümüzdeki yaza kadar ihtiyaç duyulacağını belirtti. Ayrıca açıklamalarında “Hayat en iyi ihtimalle gelecek yaza kadar normale dönmeyecek. Temmuz ayına kadar maskelere ihtiyacımız var” ifadelerini kullanan Pollard ilk aşıların yılbaşından önce uygulanamayacağına ve önceliğin sağlık çalışanları gibi kilit gruplara verileceğini vurguladı.

“DAHA İYİ TEDAVİLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Pollard açıklamalarının devamında son testlerin kısa süre içinde tamamlanmasını beklediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Eğer hastalığı önlemede başarılı bir aşıya ulaşırsak, virüsü kontrol altına alabiliriz. Ancak orta ölçekte daha iyi tedavilere ihtiyacımız var. Herkese yetecek kadar aşı olsa bile, sosyal mesafe kısıtlamalarının hızlıca ortadan kalkabileceğini düşünmüyorum.”

İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ülke genelinde beş aşı merkezini faaliyete geçirmeyi planlıyor. Söz konusu merkezlerin başkent Londra, Hull ve Leeds şehirlerinde konumlandırılması bekleniyor. Aşının onaylanması halinde NHS çalışanları merkezlere yönlendirilerek günde on binlerce kişiye aşı yapılması hedefleniyor. Ordunun da aşının dağıtımında rol alacağı öğrenilirken, merkezlerin yanı sıra mobil aşı noktalarının da kurulacağı belirtiliyor.