Gündem

Seçim kurulunda değişiklik! Ysk açıkladı! Hangi partiler seçime katılacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan ilk karara göre, 298 sayılı Kanun esas alınarak, bu ayın son haftasında iki yıl süre ile görev yapacak il ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşturulacak. Ve aynı zamanda seçmen kütüğü verilebilecek ve seçime katılma yeterliliği bulunan siyasi partilerin tespit edilmesi gerektiği belirtildi.
 
Kararda, siyasi partilerin bir ilde teşkilatlanması için bazı ön koşullar sunuldu. Merkez ilçe dahil, ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmaları ve ilçe kongrelerini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca seçime katılma yeterliliğini sağlayabilmek adına  illerin en az yarısında teşkilatlanmış olup, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) gruplarının bulunması gerektiği belirtildi.
 
Karar, bu esaslar çerçevesinde oluşturulacak. İlçe seçim kurullarının oluşumunda üye istenilecek. İl ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek. Seçmen kütüğü verilebilecek ve seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partileri tespit ve ilan etme görev ve yetkisinin YSK’de bulunduğu hatırlatıldı.Yapılan çalışma sonrası 15 siyasi partinin, 2020 yılı Ocak ayının son haftasında iki yıl süre için yeniden kurulacak ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenebilece Kanun’un 47. maddesine göre seçmen kütüklerinin verilebileceği siyasi partiler olarak tespit ve ilanının gerektiği kaydedildi.
 
Bu partiler şöyle:
1- Adalet ve Kalkınma Partisi,
2- Anavatan Partisi,
3- Bağımsız Türkiye Partisi,
4- Büyük Birlik Partisi,
5- Cumhuriyet Halk Partisi,
6- Demokrat Parti,
7- Demokratik Sol Parti,
8- Halkların Demokratik Partisi,
9- Hür Dava Partisi,
10- İYİ Parti,
11- Milliyetçi Hareket Partisi,
12- Saadet Partisi,
13- Türkiye Komünist Partisi,
14- Vatan Partisi,
15- Yeniden Refah Partisi.