Gündem

Şehir hastanelerinin faturalarını sağlık çalışanların ek ödemeleri ile yaptıkları ortaya çıktı!

Sayıştay Raporu ile çıktı. Döner sermaye havuzundan hekim ve sağlık çalışanına değil, şirkete yani şehir hastanelerine aktı paralar. Hekimler ek ödemelerimizi alamıyoruz diye eylemler yaparken meğer onlara verilmesi gereken maaşlarının bir bölümüyle hastanelerin elektrik, su ve doğalgaz faturaları ödenmiş. Sağlık çalışanlarının emekleri şirket için kullanılmış.

ŞİRKET HASTANESİ Mİ ŞEHİR HASTANESİ Mİ?

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç: Artık şirket hastaneleri olarak anılması gereken şehir hastaneleri, döner sermaye havuzuna yeni bir hortum daha bağlanmış oldu. Şimdi anlaşılıyor ki havuzda gelir kalmamış. Buna ortak şirketin elektrik su harcamaları bu havuzdan karşılanmış ve hazine normalde buraya aktarması gereken bedeli aktarmamış.

İzmir Tabip Odası Üyesi Dr. Ergun Demir: Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin karşılanacağı döner sermaye havuzundan şehir hastanelerinin doğalgaz, elektrik ve su faturaları ödendi.

SAYIŞTAY RAPORU İLE ORTAYA ÇIKTI

Sağlık sisteminin yükünü taşıyan hekimler ve sağlık çalışanları pandemi sürecinde en ağır bedelleri ödedi ve ödemeye devam ediyor. Canları pahasına görevlerini sürdürdüler. Zor çalışma koşulları bir yana haklarını da alamadılar. Ve sonra Sayıştay raporu ile öğrendiler ki milyonlarca para çeken şehir hastaneleri onlarında gelirlerini yutmuş.

EK ÖDEMELERİ ŞİRKETİN FATURALARINA GİTTİ

Ergun Demir: Yani hekim ve sağlık çalışanlarına ödenmesi gereken ücret şehir hastanelerine yani hastaneyi işleten şirketin kasasına gitmiş.

Yap-İşlet-Devret modeli ile müteahhit şirkete yaptırıldı şehir hastaneleri. Şirketle yapılan sözleşmeye göre elektrik, su ve doğalgaz faturaları genel bütçeden karşılanacaktı. Sayıştay raporuna göre genel bütçeden hizmet bedelinden düşüldü ama döner sermaye bütçesine aktarılmadı. Faturalar döner sermaye havuzundan ödendi. Döner sermaye havuzundan hekim ve sağlık çalışanlarına ödeme yapılmadı. Yani faturalar hekim ve sağlık çalışanların maaşlarından ödendi.

‘’Bize diyorlar ki hastane kar edemedi… Hastane kar edemediği için sizde para alamazsınız diyorlar. Biz bu hastanenin ortağı değiliz’’ diyerek tepkilerini sunan hekimler, haklarını istiyorlar…

2 AYDIR EK ÖDEMELERİNİ ALAMADILAR

Şehir hastanelerinden biri olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde hekimler ve sağlık çalışanları eylem yaptı, haklarını istedi. Ama hala 2 aylık ek ödemelerini alamadı. İddialarına göre artık eylem yapmamaları için yönetim baskı yapıyor. Onlar ise hergün canları uğruna çalışamaya devam ediyorlar.