Gündem

Şehit Yakınlarına İki Adet İstihdam Hakkı

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında şehit yakınlarının istihdamına yönelik 2 madde yer almaktadır. Buna göre şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı 2’ye çıkartılırken hizmetli unvanında çalışan şehit yakınları da memur unvanında çalıştırılacak. Söz konusu düzenlemenin maddeleri ve Aile Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının açıklamaları haberimizdedir.

MADDE 59- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendine “ana, baba veya kardeşlerin bu hakkı kullanmaması durumunda eş veya çocuklardan toplam iki kişi,” ibaresi eklenmiş ve beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ile kırk beş yaşını bitirmiş olanlar” ibaresi ile aynı fıkranın ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmış ve altıncı fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Üçüncü fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde sayılan maluller ile 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesine göre tazminat hakkından yararlandırılanların kendilerinin istihdam hakkından yararlanmaları ve ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olmaları halinde atama teklifleri memur unvanlı kadro ve pozisyonlara yapılır.’

MADDE 60- 3713 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 18- Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde sayılan maluller ile 15/8/2016 tarihli ve 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken. Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesine göre tazminat hakkından yararlandırılanlardan bizzat istihdam hakkından yararlanarak bu maddenin yayımı tarihinden önce hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara atanan ve halen bu unvanda görev yapanların bu maddenin yayımını takip eden ayın 14’ü itibarıyla kadro ve pozisyon unvanları başka bir işleme gerek kalmaksızın memur olarak değiştirilmiş sayılır.”

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI AYŞE KARDAŞ – Sayın Başkanım, saygıdeğer vekillerim; ben Ayşe Kardaş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısıyım şehit ve gazilerden sorumlu. Biz Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığı, müstakil bir daire başkanlığı olarak 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uhdesinde kurulmuş bir başkanlıktır ve çalışmalarına başlamıştır. Şehit yakınlarının ve gazilerinin kamudaki istihdamlarını 2011 yılına kadar İçişleri Bakanlığı yürütmekteyken 2011 yılından itibaren biz yapmaktayız bu çalışmayı. 2014’ten bugüne kadar da şehit yakınları ve gazilerimizden 21.079 kişinin kamuda atamasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 59’uncu maddede öngördüğümüz değişiklikler, bu maddeyle öngördüğümüz değişiklikler: Şimdi, şehit yakınlarına iki adet istihdam hakkı veriyoruz bildiğiniz üzere Sayın Başkanım. Bunda şehidin eşi ve çocuklarını bir küme, şehidin anne babası ve kardeşlerini bir küme olarak değerlendirirsek eğer, bu şekilde bakarsak bunda ikisi arasında geçiş daha evvel mümkün değildi yani şehidin anne babası ve kardeşlerinden istihdama uygun olmaya n kişiler olduğunda dahi bu diğer tarafa geçemiyordu yani şehidin eşine ve çocuklarının kullanıma geçemiyordu. Bu da bir mağduriyet yaratıyordu. Bu tip durumlar çünkü yaşanmaktaydı. Bu düzenlemeyle, yapmış olduğumuz bu düzenlemeyle öngördüğümüz şey, bundan sonra şehidin anne ve babası ve kardeşleri, şehidin eşi ve çocukları lehine feragat edebilecekler kendi haklarından yani bir istihdam hakkını, o kullanmış oldukları bir istihdam hakkını kendi eş ve çocukları lehine kullanabilecekler ama diğer durumda bu mümkün değil yani tek taraflı bir geçiş teklif ediyoruz. Bunun sebebi de işte mağduriyetlerin önüne geçmiş olmak ve bize gelen talepler doğrultusunda değerlendirilmesi çalışmamız bu şekilde sonuçlandı.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI AYŞE KARDAŞ – 45 yaş sınırını burada kaldırmayı teklif ediyoruz. Bunun da sebebi, 45 yaş üzerinde, mesela örnek vermem gerekirse 46 -47 yaşında şehidin babası ama şehit evli değil, bekâr ve kardeşi var, 30 yaşında ama özel sektörde mühendis olarak istihdam edilmiş ve iyi şartlarda çalışıyor ve dolayısıyla kamuda çalışmayı düşünmüyor ama burada babasının işi yok ya da annesinin işi yok, anne ve baba genç olabiliyor bu tip durumlarda. O istediği takdirde çalışabilmesinin önünü açabilmek amacıyla bize gelen talepler doğrultusunda bunu da değerlendirip teklif etmeyi uygun gördük.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum

  1. bu kanun gazi yakınlarını kapsıyormu mesela 2014 te hizmetli kadrosunda işe başlayan gazi yakını memur kadrosuna geçebilecekmi ?

  2. Peki bu sivil şehit yakın larını kapsıyormu ne zaman yürürlüğe girecek

  3. SAYIN CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN TÜM ŞEHİTLER ASKER POLİS GİBİ EŞİT HAKLARA SAHİP OLACAK DİYORLŞARDI SÖZLERİ TUTULMADI

    3713 SAYILI KANUNDA Ç) BENDİ 5233 SAYILI SİVİL TERÖR MAĞDURU ŞEHİT YAKINLARINA AYRIM YAPILARAK SADECE 1 İŞ HAKKI VE CÜZZÜ MİKTARDA MAAŞ VERİLMEKTEDİR..

  4. Bizim 5233 madde olarak geçiyor bizim için geçerli değil mi

  5. Slm nede üçüncü bir iş hakki çıkmıyor şehit kardeşlerine

  6. Ben şehit çocuğuyum 1 hakta abim girdi ve 2.iş hakkını ben kullanabilirmiyim halalarım gitmiyor ise

  7. Ben kiz kardeşimin yerine kamuya hizmetli olarak işegirdim buyasadan bende yararlana bilirmiyim memur kadrosuna geçebilirmiyim nezaman yururluge geçecek

  8. Ben vazife malulu çocuğuyum vazife malulu cocuklarindan kac çocuga memuriyet hakkı var.Kardeşim bu haktan faydalanın 2014 de.