Gündem

Şeker Hastaları İçin Tatlı Tarifi

Şeker hastalarının kesinlikle uzak durulması gereken gıdalar:

Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi sakatatlar şeker hastaları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

Şeker hastalarının yemesi gereken besinler 


Proteinler: Et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt ve süt ürünleri
Karbonhidratlar: Tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, tahıllar
Lifli yiyecekler: Bulgur, posa bakımından zengin meyve ve sebzeler
Ve en önemlisi: Bol su

Tüm bunlar dışında, şeker tadı vermek üzere kullanılan tatlandırıcılar da şeker hastalığı beslenme tedavisinde kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda, sakarin ve sukraloz maddelerinin kullanımı önerilmiştir.

Şeker hastaları için tatlı tarifleri: Fırında kabak tatlısı ve şekersiz unsuz kek

Fırında kabak tatlısı:

600 gram bal kabağı1,5 su bardağı suServisi için:50 gram ceviz içi4 tatlı kaşığı agave şurubu
Püf Noktası
Fırın poşeti içerisindeki su miktarı, yaklaşık bir parmak kalınlığında olmalıdır.

Nasıl Yapılır?

Dilimlenmiş bal kabaklarının kabuklarını soyun. Yeşil kısımlarını kullanmamaya özen gösterin.

Dilimlenmiş kabakları fırın poşetine yerleştirin. Yaklaşık 1,5 su bardağı suyu fırın poşetine aktarın. Kabakların üzerini geçmemesine dikkat edin.Fırın poşetini sıkıca bağlayın. Üzerine kürdan yardımıyla birkaç delik açın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabaklar yumuşayıp, esmerleşene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.Pişen bal kabaklarını servis tabağına alın, soğumadan üzerine agave şurubu gezdirin.Ceviz içlerini iri parçalar halinde üzerine serpiştirdikten sonra bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.


Şekersiz unsuz kek

Malzemeler: 2 adet büyük boy yumurta1,5 su bardağı badem1 su bardağı fındık içi1 çay bardağı süt10 adet kuru kayısı10 adet kuru incir1 paket kabartma tozu1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu1 çay kaşığı tarçın1 yemek kaşığı kakao


Nasıl Yapılır?
Sap kısımlarını kopardığınız incir ve kuru kayısıları bir parça şişmeleri için kısa bir süre ılık suda bekletin.Badem ve fındık içlerini mutfak robotunda toz hale getirin.

Yumurtaları süt ve rendelenmiş limon kabuğu ilavesiyle hafif beyaz bir renk alana kadar çırpın.
Suyunu süzüp üzerlerini kuruladığınız kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde doğrayın.
Çırpılmış yumurtalara toz hale gelen badem ve fındık içini, doğranmış kuru meyveleri, kabartma tozu, tarçın ve kakaoyu ekleyip karıştırma işlemini kısa bir süre sürdürün.Muffin kağıtlarını göz göz boşlukları olan teflon kalıba yerleştirin. Hazırladığınız kek harcını eşit olarak paylaştırın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirdiğiniz unsuz ve şekersiz kekleri kağıtlarından çıkardıktan sonra ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Kamupersoneli.net | Ankara