Gündem

Seyahat yasağı ne zaman tamamen sona eriyor?

İçişleri Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 il valiliğine seyahat yasağının uzatılmasına dair yeni bir genelge gönderdi.

SEYAHAT YASAĞI UZATILDI

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine gönderdiği “Şehir Giriş, Çıkış Tedbirleri” ek genelgesi ile büyük şehir statüsündeki 30 il (Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak’a kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç vb) yapılacak tüm giriş/çıkışlar, bu gece saat 24.00’dan itibaren daha önce belirlenen usul ve esaslara göre 15 gün daha seyahat yasağını uzattı.

SEYAHAT YASAĞI EN GEÇ NE ZAMAN SONA ERER?

Üçüncü defa seyahat yasağının uzatılıp uzatılmayacağını, uzatılırsa nihayetinde seyahat yasağının ne zaman tamamen sona ereceğini merak eden vatandaşlar, yapılacak resmi açıklamalara dikkat kesilmiş durumda. Bugün, seyahat yasağının en kötü ihtimalle ne zaman sona erebileceğine dair en net ipuçları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi.

Bakan Ersoy, bugün yaptığı açıklamalarda “Nisan sonu Mayıs başında kırılmalar olacağını öngörüyoruz. Mayısın sonuna doğru normalleşmenin mümkün olacağını düşünüyorum. Mayıs sonuna doğru iç turizmde hareket başlayacak’’ dedi. Bakanın bu açıklamaları, seyahat yasağının en geç ne zaman sona ereceğine dair verilmiş bir tarih olarak yorumlandı.

İLK HANGİ ÜLKELERE UÇUŞ YASAĞI KALDIRILIR?

Bakan Ersoy, yaptığı açıklama ile ilk olarak hangi ülkelere uçuş yasağının kaldırılacağına da işaret etti. Ersoy konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

‘’ Virüs süreci bittikten sonra ilk etapta Asya ülkeleri gelir diye düşünüyorum’’ dedi. Bakan daha sonra ki süreçte ise ilk olarak Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi, vaka sayılarının kontrol altına alındığı ve azalma eğiliminde bulunan ülkelerden turizm hareketinin başlayabileceğine işaret etti.

ANKARA VALİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Şehir Giriş-Çıkış Tedbirlerine İlişkin Basın Açıklaması Koronavirüs (Covid-19) salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması kapsamında, alınan tedbirlerin devam etmesine yönelik Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının yaptığı öneriler ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda; ilimize giriş-çıkış sınırlaması/yasaklamasının devam etmesinin uygun olduğu kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, ilgi (a), (b) Genelgelerle çizilen çerçevede Valiliğimizce İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci ve 72’nci maddesi uyarınca aşağıda belirtilen tedbir kararları alınmıştır: 1- İlimize yapılacak tüm giriş/çıkışlar (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) 18 Nisan 2020 Cumartesi günü saat 24.00’ten itibaren 15 günlük süre için geçici olarak durdurulmuştur. 2-İlimizde yaşayan/bulunan tüm vatandaşlarımızın belirtilen süre boyunca ilimizde kalmaları esas olacaktır. 3-Şehir giriş-çıkış kısıtlamasına yönelik ilgi (a), (b) Genelgeler ile belirlenen istisnalar 18 Nisan Cumartesi günü saat 24.00’ten sonra da geçerli olacaktır. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.