Gündem

SGK'da Unutmuş Olduğunuz Paralar Olabilir

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşlara ve çalışanlara çeşitli isimler altında bazı yardımlarda bulunuyor. Türkiye geneli binlerce hak sahibi SGK’nın bu ödemelerinden haberi olmadığı için paralarını kurumda unutuyorlar. Hak sahiplerinin bu ödemeleri alabilmeleri için tanınan zaman sınırı ise 5 yıl.

Bu haberimizde SGK’nın çalışanlara ve vatandaşlara yapmış olduğu yardımları aktaracağız. 

SGK ÖDEMELERİ

Cenaze Yardımı; Sosyal Güvenlik Kurumu herhangi bir işte çalışıp 360 gün prim ödeyen bir çalışan vefat ettiğinde SGK bu kişiye vefat yardımında bulunuyor. SGK tarafından yapılan bu ödemeyi öncelikle vefat eden kişinin eşi ve çocuklarına yapılıyor eğer eş ve çocukları yoksa anne, baba veya kardeşleri bu ödemeyi almaya hak kazanıyor. Cenaze yardımı almak için SGK merkezlerine dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor.

Çeyiz Maaşı Ödemesi; SSK veya Bağkur anne veya babasının vefatından dolayı yetim maaşı alan bir kız çocuğu evlendiğinde devlet çeyiz ödemesinde bulunuyor. Toplu olarak ödenen bu para alınan maaşın 2 yıllık tutarı kadar oluyor. Çeyiz maaşı başvuruları SGK merkezlerine yapılıyor. 

İstirahat Ödemesi; Sigortalı çalışan bir işçi hastalanırsa yada meslek hastalanırsa yakalanırsa, iş kazası geçirirse SGK’dan ödeme alabilir. Geçirdiği bu sağlık durumunu hastaneden alacağı raporla belgelendiren çalışana bu süre boyunca patronu maaş ödemez ödeme SGK tarafından yapılır. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat) parası denir. Ödeme son 3 aylık kazanca göre yapılır. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 39.50 TL, yatarak tedavilerde 29.62 TL. Bu parayı Bağkurlu da alır. Ödeme turkiye.gov.tr’den e-devlet şifresiyle kontrol edilebilir.

Doğum İzni Ödemesi; Çalışan annelerin doğum öncesi ve sonrasında kullandıkları izin sürelerini devlet karşılıyor. Bu ödemenin alınabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunulması gerekiyor. 

Toplu Para Ödemesi; Çeşitli nedenlerden dolayı bazı çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumuna prim ödemelerini tamamlayamıyorlar. Bu çalışanlar eğer isterlerse o zamana kadar ödedikleri prim ücretlerini SGK’dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçeyle başvurmak gerekiyor.

SGK Yol Ödemesi; Sigortalı tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) veya zorunlu bir nedenden dolayı yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyorsa SGK yolluk ödemesi yapıyor. Yol ve gündelik ödemesi hak sahibin kendisine veya anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor. Yolluk ödemesine başvurular SGk il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA