Gündem

Sıcak Havalara İlişkin Bakan Eroğlu'ndan Önemli Değerlendirme

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine, vatandaşları olası orman yangınlarına karşı uyardı. 

Karabük’e Yatırım Çalışmaları

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, temel atma töreni ve açılışlar için Karabük’e gitti. Ziyareti sırasında Veysel Eroğlu, ilk olarak Karabük Valisi Kemal Çeber’i makamında ziyaret ederek kısa bilgiler aldı. Alınan bilgiler sonrası, Valilik Toplantı Salonu’nda beraberinde eski TBMM Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi.

Veysel Eroğlu ilk olarak Karabük’e yapılacak yatırımlar ile ilgili bilgi verdi.

4 Gün Süren Yangın Kontrol Altına Alındı

Kütahya Domaniç’te meydana gelen ve 4 gün süren yangını dün itibariyle kontrol altına alıp soğut çalışmalarına başlanıldığını dile getiren Bakan Eroğlu, orman yangınlarında genelde öncelikle yerleşim yerlerini ve köyleri koruma altına aldıklarını belirtti. Eroğlu, Domaniç yangınına 4 uçak, 15 helikopter, 130 arazöz, 30 dozer ve 600 yangın işçisi ile çok sayıda mühendisin müdahale ettiğini ifade etti.

Akdeniz Ülkeleri Arasında En Düşük Türkiye

Bakan Veysel Eroğlu, dünya genelinde çok sayıda yangının meydana geldiğini belirtti.

Akdeniz ülkelerinde yangınların en az Türkiye’de olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu; “Yunanistan’dan Portekiz’e kadar, İspanya, ABD, Kanada ve Gürcistan’da yangınlar var. Bu yangınlar içinde bizim başarımız çok yüksek. Görüntülerde vatandaş her yeri yanıyor sanıyor.

Şu an yanan alan oranlarına baktığımızda Akdeniz ülkeleri arasında en düşük Türkiye . Akdeniz ülkelerinde şu an en çok Portekiz, İspanya ve Fransa’da bizden iki kat ve daha fazla alan yer yanıyor. Bizde başarının sırrı, çok ileri bir teknolojimiz var.

Bin 750 Kırsal Alan Yangınına Müdahale Edildi

Odamdan yangın nerden çıkmış, yangın uçaklarının havadaki hızını ve nerede olduğunu, kaç defa su aldı ve yangına ne zaman müdahale yapıldı, bütün hepsi uzay üssü gibi yangın hareket merkezimizden kontrol ediyoruz. Burada vatandaşlara çok önemli vazife düşüyor. Bu sene çıkan yangınların yüzde 90’ı insan odaklı. Ya sigara atmış, ya da köydeki vatandaşların çalı çırpı yakmasından kaynaklanıyor.

Bir diğer konu ise ormanlık dışı alandan yangınlar ormana sıçrıyor. Biz orman yangınları kadar orman dışındaki kırsal yangınlara da müdahale ediyoruz. Aşağı yukarı yarı yarıya neredeyse. Bin 750 tane kırsal alan yangınına müdahale ettik” açıklamasını yaptı.

Orman, Su Yoksa Hayat da Yok

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Bakan Eroğlu, olası yangın oluşumlarına karşı vatandaşı uyardı. 

Ormanların çöplük olmadığını vurgulayan Eroğlu; “Bu hafta bütün dünyada mevsim normallerinin üzerinde büyük bir sıcaklık var. Dolayısıyla bu konuda vatandaşlarımızın piknik ateşi yakmamaları, anız yangını veya köylerdeki yaktıkları çer çöpleri yakarken dikkat etmelerini istiyoruz. Geceleri hava soğuyor ve çobanlar ateş yakıyor. Bu konularda dikkatli olunmasını özellikle rica ediyorum.

Biz ormanları piknik yeri olarak açtık ama bazı vatandaşlar çöp atıyor. Getirip yiyip içtiğini oralara bırakıyor. Ormanlar çöplük değil. Yangınlar genelde belediyelerin attığı çöp, vatandaşların attığı şişe ve cam kırıklarından meydana geliyor. Bütün vatandaşlarımızdan ricamız hassas olsunlar. Ormanlar hepimizin, ormanları korumak mecburiyetindeyiz. Orman, su yoksa hayat yok demektir” açıklamasında bulundu.

Kamupersoneli.net – ANKARA