Gündem

Sıcak Saatler Rus Donanmasına Ait Gemi İstanbul Boğazında

Rusya donanmasına ait askeri gemi sabah saatlerinde Karadeniz’den İstanbul Boğazına giriş yaptı. Karadeniz’den boğaza gelen 158 borda numaralı Rus Ordusu Karadeniz Filosu’na bağlı Ropucha-1 sınıfı çıkarma gemisi “Caesar Kunikov” ‘un geçişi sırasında gemiye Türk sahil Güvenlik botu , polis helikopteri ve deniz polisi eşlik etti. Rus gemisi karadeniz ‘den gelip istanbul boğazından geçip mjarmara denizine yöneldi.

Rusya Hükümeti ve Türkiye Hükümeti arasında rus savaş uçağının sınır ihlali sebebiyle düşürülmesi sonrası ipler kopma noktasına gelmişti. Rusya sınır ihlali yapmadığını savunurken Türkiye Nato’ya telsiz konuşmalarını kanıt olarak sunmuş sınır ihlalinin kasten yapıldığını savunmuştu. Rusya hükümeti rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye ile olan ilişkilerini durdurma kararı almış Türkiye’den ithal edilen bir çok ürünün ithalini ülkelerinde yasaklamıştı. 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz aylarda Marmara Boğazı’ndan geçen Rus donanmasında geminin üzerindeki bir asker elindeki roketatarı Türk topraklarına yöneltmişti. Rusya konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı fakat Rus Hükümetinin Türkiye’yle ilişkilerini normale döndürmeye pek niyeti yok. Havalanlarında ve bir çok noktada Türk vatandaşlarına diğer ülke vatandaşlarına uygulanan prosedürlerin çok üzerinde işlemler uygulandığı, ülkede ticaret yapan iş adamlarına ülkeyi terk etmelerine yönelik baskı yapıldığı, hatta Rusya Liginde top koşturan Gökdeniz Karadeniz’in lisansının iptal edilmesinin bile gündeme geldiği biliniyordu. Gökdeniz Karadeniz’in kulübü dedikoduları reddetti fakat Rusya Futbol Federasyonu‘nun bundan sonra ülkelerinde top koşturacak Türkiye vatandaşı futbolculara lisans verirken zorluk çıkaracak dedikoduları hala gündemi meşgul ediyor..