Gündem

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

Türkiye’de son günlerde siyanür faciası ile sıkça karşılaşılır oldu. İntihar eden vatandaşların siyanür içmesi herkesi tedirgin etti. İstanbul Fatih’te 4 kardeşin bir evde maddi imkansızlıklar yaşamalarının ardından hayatlarına siyanür içerek son vermesi herkesi şok etmişti.

İSTANBUL’DAN SONRA ANTALYA’DA GÖRÜLDÜ

İstanbul Fatih’te meydana gelen siyanür vakasının ardından Antalya’da dört kişilik bir ailenin de yaşamına siyanür içerek son verdiği şüphesi herkesi şaşırttı. Bir şok atlatamadan yeni bir şok yaşayan vatandaşlar neye uğradıklarını şaşırdı.

4 KİŞİLİK AİLE EL ELE ÖLÜ BULUNDU

Antalya’da 8 katlı bir binanın en üst katında oturan 4 kişilik aile evde ölü bulundu. Aileden Selim Şimşek (36), eşi Sultan Şimşek’e (38) ile çocukları Ceren Şimşek (9) ve Ali Çınar Şimşek’e (5) ait olduğu belirlenen cesetlerde siyanür şüphesi çevredeki vatandaşları tedirgin etti.

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

GECE YARISI ANTALYA’DA SİYANÜR FACİASI!

Gece yarısı saat 02.00 sularında Antalya Konyaaltı ilçesi Siteler Mahallesi 1315 Sokak Talip Yörükoğlu Apartmanı’nda meydana gelen olay sonrasında aile yakınlarını üzdü. Şimşek ailesinin oturduğu binaya giderek aileden haber almak isteyen bir tanıdıkları, dün saat 20.00 sıralarında ailenin oturduğu eve geldi. Eve gelen aile yakını aileden haber almak için zili çaldı. Zili çalmasının ardından kapıyı kimsenin açmaması üzerine geri döndü. Gece yarısı saatlerinde tekrardan şüphelenerek eve gelen aynı kişi, yine kapının açılmaması üzerine durumu güvenlik güçlerine aktardı. Ailenin bulunduğu eve gelen güvenlik güçleri, Cumhuriyet savcısının talimatıyla kapıyı çilingire açtırdı.

EVE GİREN GÜVENLİK GÜÇLERİ ACI MANZARAYLA KARŞILAŞTI

Kapının açılmasının ardından 4 kişilik ailenin bulunduğu eve giren güvenlik güçleri, evin salon kısmında Selim Şimşek ve çocukları Ceren ile Ali Çınar’ın ele ele cansız bedenlerini buldu. Ailenin diğer ferdi olan anne Sultan Şimşek’in cansız bedeni ise banyoda bulundu.

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

9 AYDIR İŞSİZ OLDUĞUNU BELİRTEREK İNTİHAR MEKTUBU BIRAKTI

Ailenin bulunduğu apartmandaki evlerine sabah saatlerinde bir kargo geldiği öne sürülürken, olay yeri inceleme ekipleri tarafından evde gerçekleştirilen incelemede, Selim Şimşek’in kaleme aldığı bir mektup buldu. Baba Selim Şimşek’in ölmeden önce kaleme aldığı intihar mektubunda maddi imkansızlıklardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek 9 aydır işsiz oluğunu ifade ederek, “Herkesten özür diliyorum ama artık yapacak bir şeyim yok. Hayatımıza son veriyoruz” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

EVE GİREN POLİS EKİPLERİ HASTANEDE GÖZETİM ALTINA ALINDI

Olay yerine gelen sağlık ekipleri de gerçekleştirdikleri incelemede Şimşek ailesinin siyanür zehirlenmesine bağlı olarak ölmüş olabileceğini bildirdi. Uzmanlar tarafından siyanür tehlikesinin olduğu tespit edilmesinin ardından güvenlik güçleri ailenin ölü bulunduğu apartman çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.  Bina siyanür tehlikesinden dolayı boşaltıldı. Evlerinden çıkarılan ev sahipleri yakınlarının evlerine giderken bazıları ise park ve otobüs duraklarında oturdu.

Siyanür tehlikesi olduğu anlaşılmasının ardından binaya ilk giren ekip, güvenlik gerekçesiyle hastanede gözetim altına alındı.

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

ANTALYA’YA AFYONKARAHİSAR’DAN ÖZEL EKİP GELDİ

İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)ekipleri özel kıyafetler giyerek binada ve çevresinde inceleme başlattı. Dairede siyanür bulunup bulunmadığının tespiti için Afyonkarahisar’dan Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) ekibi talep edildi. Antalya’ya gelen ekipler kıyafetlerini giyerek evde inceleme yapmaya başkadı.

BİNA SAKİNLERİ AİLE HAKKINDA KONUŞTU

Bina sakinlerinden Mehmet Var, “Saat 03.00 sıralarında kapıcı kapıyı çaldı. 8’inci katta bir ailenin cansız bedenlerinin bulunduğunu söyledi. Polis binayı boşalttı. Komşumuzu çok tanımıyorum” dedi.

Diğer bir bina sakini Serkan Abacı ise “Gürültü üzerine uyandım. Kapıyı açıp çıkınca apartman görevlisi 8’inci kattaki bir dairede 4 kişilik ailenin cansız bedenleri bulunduğunu, siyanürden zehirlenmiş olabileceğini söyledi. Ailenin cesetlerinin bulunduğunu belirtti. Bunun üzerine apartmanı tahliye ediyoruz dediler. Bir tane kedim var. Onu alıp çıktım. Aileyi tanımıyorum” diye konuştu. 

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

SİYANÜR NEDİR? SİYANÜR ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Siyanür genel olarak bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen ad olarak biliniyor. Aslında yediğimiz yiyeceklerde de vücudumuza zarar vermeyecek miktarda siyanür bulunuyor. Ancak siyanür miktarı arttığı takdirde bu kimyasal direkt olarak zehre dönüşüyor.

Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.

SİYANÜR ZEHİRLENMESİ NEDİR, NASIL OLUR?

Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin’e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi’ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.

Siyanür faciası Antalya'ya sıçradı: 4 kişilik aile ölü bulundu!

Tedavide amaç zehirli maddenin zehirsiz başka bir metabolite çevrilmesidir. Bunun için öncelikle hastaya sodyum nitrit verilir. Bu madde methemoglobin’e siyanür ile yarışmalı olarak bağlanır ve siyanür bu sayede methemoglobin’e bağlanamaz. Daha sonra verilen sodyum tiyosülfat ise siyanür ile reaksiyona girerek tiyosiyanat oluşturur. Bu madde vücut için toksik değildir ve böbreklerden atılır.

SİYANÜR HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de ‘HCN’ akrilik fiber, plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır.

SİYANÜR NELERDE BULUNUR?

Siyanür ve siyanür çeşitleri birçok sanayi alanında tüketilir. Yaygın olarak hidrosiyanik asit siyanürü kimyasal madde üretiminde, hayvan yeminde ve haşere ilaçlarında kullanılır. Sodyum siyanür ise genellikle madencilikte olmak üzere kimya sanayi ve optik endüstrisinde de kullanılır.