Gündem

Siyasiler ortak paydada buluştu! Meclis hayvan hakları yasasını düzenledi!

Hayvanlarla ilgili yaşanan üzücü olaylar neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan hayvan haklarını korumaya yönelik yasa teklifi meclis’e sunuldu.Genel Kurul’da, 5 siyasi partinin ortak önergeleri ile kurulan Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu görüşüldü. Raporda bütün vekiller hem fikir olarak anlaştı. Düzenlemede hayvan hakları ‘kabahatler kanunu’ kapsamında korunuyor. Yeni teklif ile hayvanlara eziyet eden ve hayvanları öldürenlere ağır hapis cezası yaptırımı uygulanacak. Araştırma komisyonu tarafından hazırlanan raporda, hayvanlara uygulanan her türlü eziyet, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre işlem görecek. 

Hayvan haklarını korumayı amaçlayan kanunun caydırıcı yaptırımları var. Hayvanını sokağa bırakana 10 bin lira ceza, kötü muameleye 2 yıl hapis cezası gibi maddeler yer alıyor. Ayrıca, Petshop’larda kedi ve köpek satışının yasaklanması, mobil kısırlaştırma ünitelerine son verilecek. 

AK Parti grubu adına söz alan Hayvan Haklarını Araştırma Komisyon Başkanı Mustafa Yel de, komisyon çalışmaları sırasında görev alan milletvekillerine teşekkür etti. Komisyon çalışmaları hakkında da bilgi de veren Yel, ortaya çıkan raporun hazırlanacak olan yasa teklifine büyük katkılar sunacağını söyledi. ”Öncelikle, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun isminin ‘Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değiştirilmesini talep ediyorlar ve biz de bunu Komisyon olarak gayet uygun gördüğümüzü ve raporumuza da bunu aldığımızı, bundan sonra yapılacak olan yasanın isminin de mutlaka ‘Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değiştirilmesini ve hayvanların refahının gerçekten insanlar gibi canlı, duygusal varlıklar olduğunu düşünerek, 5199 sayılı Kanun’da bir ‘mal ve eşya’ olarak tanımlamasından uzaklaşarak bunun günümüze uygun halde, onların da duygusal birer varlık olduğunu gözeterek ve artık hukukun bir öznesi haline gelmesinin mutlaka zorunlu olduğunu düşünerek yolumuza devam etmek gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

İYİ PARTİ: ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALI

İYİ Parti Grubu adına söz alan Zeki Hakan Sıdalı, komisyon çalışmaları sonunda ortaya çıkan raporun, hayvanseverler adına umut verici bir gelişme olduğunu belirterek, şöyle konuştu:Bu konuda ne kadar az bildiğimizi fark ettik. Hayvan hakları konusunda daha yeni başlıyoruz diyebiliriz. Hayvanların yaşam haklarının anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Anayasa’da yapılacak düzenleme hayvanlara karşı uygulanan sistematik zulüm ve hak ihlallerinin engellenmesine önayak olmalıdır.

HDP: İVEDİ ADIMLAR ATALIM

HDP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise, hayvan hakları konusunda yasalardan çok, zihniyetin önemli olduğuna dikkat çekerek, insan dışındaki bütün canlıları da bizimle eşit yaşama hakkına sahip canlılar gibi görürsek yani aslında demokratik bir ilişki tesis edersek işte o zaman hayvan haklarını tanımak ve hayvan hakları noktasında ivedi adımlar atmak mümkün olur.

CHP: HEP BİRLİKTE YAŞADIK

CHP grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hazırlanan raporun önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:Raporda hep birlikte yaşadık ve tecrübe ettik. Hayvanları korumak, hayvan hakları ihlallerinin ve hayvanlara karşı eziyetin araştırılması amacıyla kurulan bu Komisyon ilk toplantısını 8 Mayıs’ta gerçekleştirdi ve 8 Mayıs’tan itibaren toplam 12 toplantı ve 4 yerinde inceleme gerçekleştirdik.