Gündem

Sokağa Çıkma Yasağı Gelecek Mi? Bakan Soylu'dan OHAL Açıklaması: Bir kaygımız yok!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Bakan Soylu burada yaptığı açıklamalarında corona virüsü tedbirleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarında sokağa çıkma yasağı OHAL hakkında da çeşitli ifadeler kullandı. Sokağa çıkma yasağı hakkında Bakan Soylu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Hiçbir yasağı almaktan çekinmeyiz. Evde kal’ çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz. Hafta sonu itibarıyla yüzde 95 civarında insanlar eve çekildi. Yarını ve diğer günü de izleyeceğiz”

BAKAN SOYLU’NUN AÇIKLAMALARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarının devamında ise şu ifadelere yer verdi:

Güvenlik teşkilatından Koronavirüs’e yakalanan var. Hem semptomları olan var hem de bir takım temaslardan dolayı olan mensuplarımız var şu anda sayısı 20 civarında. Bunlardan iyileşenler de var. Arkadaşlarımızın sahada olması ve görevlerini devam ettirebilmeleri bizim için çok önemli. Ülke açısından da çok önemli. Birçok işlemi güvenlik güçleri üzerinden yürütmeye çalışıyoruz.

Bizim almayacağımız hiçbir tedbir yoktur. Almaktan çekinmeyiz. Valilerimizle değerlendirme yaptık. Bunu Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Son 4 5 gündür Türkiye’de hayat yüzde seksen durmuştu bundan 4-5 gün önce. Sokağa çıkma yasağı koyabiliriz. Güvenliğe, sağlığa, gıda tedariği yapanlara koymayacağız. Bunların dışında sosyal izolasyonu sağlamış durumdayız. Sokakları, meydanları gördünüz. İstanbul’da Ankara’da tamamen boş. Yüzde 60 70 Türkiye’deki toplu taşımadaki sayı azaldı. Şehirlerarası ulaşımda yüzde 94 oranında azaldı. ‘Evde kal’ çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz. Parametreleri takip ediyor, izliyor, yönetmeye çalışıyoruz. Şu andaki (bugün ve dün) durumda yüzde 95 civarında hayat eve çekildi. Yarını ve diğer günü de izleyeceğiz.

( ‘Ohal’ Sokağa çıkma yasağına dair) Ekonomi etkilenir diye bir kaygımız yok. Ekonomi muhakkak etkilenecektir. Her ülke etkileniyor. Bundan sonra Avrupa, Çin, ABD ekonomisi nasıl olacak bilmiyoruz. Bizim için 4 konuyu ayakta tutmak önemli. Sağlık sistemi, tedarik gıda, kamu düzeni ve sosyal izolasyonu sağlayacağız. Bunu sağlayacak bir süreci oluşturmaya çalışıyoruz. Oluşturamazsak tüm tedbirleri alırız.

Yunanistan sınırındaki mültecilere ilişkin değerlendirme yaptık. Hastalığın oraya da sirayet etmesine ilişkin endişe ettik. 5 bin 900 kişiyi geri gönderme merkezimize aldık. Bu işler bitince yine gidebilirler. Hâlâ geçişler devam ediyor. Meriç’ten geçişler vardı bugün gördüm.

Toplu taşıma araçlarını kısıtlamak doğru değil. Yarı kapasite kuralımız var. Bunu uygulamak için sefer sayısında azalma olmamalı. Mali olarak biraz yüksek ancak bu telafi edilir.