Gündem

Sokağa çıkma yasağı ülke geneline mi uygulanacak? Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan flaş açıklama!

Koronavirüs Türkiye’de ilk defa 10 Mart tarihinde görüldü. Salgının görüldüğü ilk günden beri her geçen gün vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ediyor. Virüse karşı bir takım önlemler alınsa da henüz salgın bitmiş değil. ‘Ülke genelinde neden sokağa çıkma yasağı getirilmedi?’ sorusunu soran vatandaşlara cevap Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın açıklamasında, “Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ekonomiye maliyeti çok daha ağır olurdu. Bunun toplumsal hayata, insan psikolojisine de maliyeti farklı şekillerde olurdu” şeklinde açıkladı.

BİLİM KURULU ZAMANINDA KURULDU

Sokağa çıkma yasağının sonuçları ve Bilim Kurulu’nun kurulumu hakkında önemli açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, “Her bir ülke kendi özgün şartlarında bu kararları almak durumunda. Türkiye için de salgının seyrine, alınan tedbirlerin başarısına bağlı olarak bir öngörüde bulunmak mümkün. Bunun dışında tüm tarihler sepkülasyon olmanın ötesine geçmez. Bilim Kurulu bu süreçte ihdas edilmiş en önemli kurumlardan bir tanesi. Bu kurul çok zamanlı bir şekilde kuruldu. Gayet de iyi çalışmaya devam ediyor” dedi.

Sokağa çıkma yasağı ülke geneline mi uygulanacak? Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan flaş açıklama!

ŞUAN BUNU SÖYLEYECEK DURUMDA DEĞİLİZ

Koronavirüs salgınının Türkiye’de ne zaman biteceğini konusunda net bir tarih verilemeyeceğini ifade eden Kalın, “Biz de tabii ki bunu Bilim Kurulu’na Sağlık Bakanlığı’na bilim insanlarına soruyoruz. Erken ya da eksik bilgilerle birtakım tarihler telaffuz etmek büyük hata olur. Şu anda bunu söyleyebilecek durumda değiliz. Ne zaman biteceği tamamen mücadelenin başarısına, seyrin nasıl devam edeceğine bağlı. Dolayısıyla size, bana, herkese bağlı. Bu ancak ve ancak kontrol altına alınıp insanlar dünya çapında bağışıklık kazandığı ve aşı bulunduğunda tam anlamıyla kontrol altına alınmıştır denebilecek” ifadesini kullandı.

“FAALİYETİ AĞIR OLURDU”

Sözcü Kalın, sokağa çıkma yasağının ülke genelinde uygulanması durumunda, yasağın ülkeye ağır bir maliyeti olabileceğini ifade etti. Her ülkenin salgına karşı farklı uygulamaları olduğunu söyleyen Kalın, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

Her bir ülkenin farklı uygulamaları var. Bazen şehirler arasında bile farklılık olabiliyor. Biz de bunu yaptık. Bu tamamen süreçle ilgili, vaka sayısıyla, yayılmanın dozuyla ilgili olarak değerlendirmeniz gereken konular. Bir sorunu çözeyim derken başka bir sorunu büyütme riskiniz de vardır. Dolayısıyla hiç kimsenin mağdur olmayacağı bire optimal yöntem bulunmak suretiyle bu süreç yönetiliyor. Sürecin tamamına baktığınız zaman, vatandaşlarımızın da bu tedbirleri sahiplenmesi suretiyle şu ana kadar iyi bir süreç yönettiğimizi söyleyebiliriz. Bu başarı hepimizin. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ekonomiye maliyeti çok daha ağır olurdu. Bunun toplumsal hayata, insan psikolojisine de maliyeti farklı şekillerde olurdu. İnsanlar bazen iyi niyetle ama maalesef altında bilimsel veriler olmadan bu tür önerilerde bulunabiliyorlar”

Sokağa çıkma yasağı ülke geneline mi uygulanacak? Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan flaş açıklama!

VAKA SAYISI 74 BİNİ GEÇTİ

Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre son 24 saat içerisinde vaka sayısı 74 bin 193’e ulaştı. Salgın yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1643 oldu. Koronavirüs salgını her geçen gün ilerlemeye ve vaka sayısını arttırmaya devam ediyor.