Gündem

Son Dakika! AKP’li 80 milletvekili muhalefet partilerine mi geçecek? Erken seçim mi olacak?

Erken seçim iddiaları her ne kadar Cumhur İttifakı tarafında karşılık görmese de, muhalefet kanadında günden güne bu konu alevlenmiş durumda. Meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakında olduğu gerçeği ve bu sebeple erken seçim olmasının tek ihtimalinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim kararı vermesine bağlı olduğu gerçeği bir tarafta dururken, erken seçim olabilmesi ihtimaline yönelik bugün bazı iddialar ortaya atıldı.

MAK Danışmanlık Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat tarafından atılan son dakika bir iddiaya göre, AK Parti mevcut 80’den fazla Milletvekilinin, başta Ali Babacan’ın kuracağı yeni partiye ve Ahmet Davutoğlu’nun partisine olmak üzere muhalefet partilerine geçmek için görüşmeler yapıyor. Bilindiği üzere bir partinin TBMM’de gurup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline ihtiyacı var. Ali Kulat’ta yaptığı iddia da; “Yeni partilere mevcut milletvekilleri geçecek mi?” sorusu olduğunu belirten Kulat, ” Şu kadarını söyleyeyim bu süreçte Sayın Babacan ve Davutoğlu ile doğrudan ve dolaylı görüşen mevcut milletvekili sayısı TBMM de 4 grup kuracak kadar olmuştur. Yeterli mi?” diye açıklamada bulundu.

Kulat, AK Partiden muhalefet partilerine geçecek Milletvekilleri isimleri hakkında da üstü örtülü bazı açıklamalarda bulundu. Kulat konu ile ilgili şöyle dedi;

“Sayın Ali Babacan, partisini şubat sonuna kadar açıklayacak. Gecikmenin iki temel nedeninden ilki konjonktürel süreç, diğeri kurucular arasında senfoni oluşumu. Zira geçmişte kurulan partilerden daha ilk aşamada yaşanan uyum sorunları istifaları getirmişti.Sayın Babacan’ın partisinde genç isimler öne çıkarken gençlikle kastedilen yaştan öte politikanın yıpratmadığı isimler. Bu noktada yaklaşık 20 civarında siyasi kimliğiyle tanıdığımız isim var. Bir o kadarda bürokrat kökenli. Diğerleri daha az bilindik ama CV leri güçlü isimler. Sayın Ali Babacan isim tercihinde rafine davranıyor. Birebir tanımadığı ama güvendiği kişilerin refere ettiği isimlerle uzmanlık alanlarında ayrıntılı görüşmeler yapıyor. Zaten bitme aşamasına gelen “ülke sorunlarına çözüm projesi”nin neresinde yer alabilir? Değerlendirmesi yapıyor.

Sayın Babacan’ın partisinin geciktiği ve mevzi kaybetme ihtimali tartışılırken Sn. Ahmet Davutoglu’nun Gelecek Parti kuruluş deneyimini de dikkatle izlediği görülüyor. Katıldığı TEKE TEK programının Youtube da izlenme oranı da kendisine ve ekibine umut veriyor. Sayın Ali Babacan parti kuracak değerlendirmesi ilk duyulduğunda pek çok kişi “parti kurmuyor ona parti kurduruluyor” diyordu. Sürecin sonuna doğru o değerlendirmeleri yapanlar. Babacan inisiyatifi ele aldı. Diğerleri sadece istişare ekibi olarak kaldı diyorlar.

KRİTİK SORUYA CEVAP VERDİ

Sayın Ali Babacan neden az konuşuyor? Sorusuna Türkiye mevcut siyasi kültürü açısından eleştirel yaklaşsak da “teoriyi pratiğe feda etmeden” “doğru zaman ve zemin entegrasyon arayışı” olarak da okuyabiliriz. Yeterki ülke sorunları öncelik sırasıyla iyi okunup alternatif bulunsun. Yeni Partilerle ilgili en çok sorulan soru: Yeni partilere mevcut milletvekilleri geçecek mi? Şu kadarını söyleyeyim bu süreçte Sayın Babacan ve Davutoğlu

ile doğrudan ve dolaylı görüşen mevcut milletvekili sayısı TBMM de 4 grup kuracak kadar olmuştur. Yeterli mi?”