Gündem

Son dakika gözler İçişleri Bakanlığı'na çevrildi! CHP'li belediyeye kayyum atanacak mı?

FETÖ/PDY’nin üst düzey yöneticileriyle iletişim kurduğu iddiasıyla tutuklanıp Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi’ne İzmir Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un konulmasının ardından boş kalan belediye başkanlığına kimin geleceği merak konusu oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Urla Belediye Başkanı olan Burak Oğuz’un 31 Mart yerel seçimlerinde seçilmesi sonrasında dün gerçekleştirilen operasyon sonrasında Belediye Başkanı Oğuz, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandı.

URLA BELEDİYE BAŞKANLIĞINA KAYYUM ATANACAK MI?

Belediye başkanlarının hayatını kaybetmesi, istifa etmesi ya da tutuklanması halinde Belediye meclisinde yapılan seçimle yeni belediye başkanı seçiliyor.

Meclis birinci Başkan Vekili, başkanın liderliğinde mülki amir tarafından meclis üyeleriyle kendi aralarında yeni Başkan seçiyor. Ancak İzmir Urla Belediye başkanı Oğuz’un FETÖ’den tutuklanmasından dolayı farklı bir süreç işleyeceği tahmin ediliyor.

FETÖ/PDY üyelik ve Bylock kullanıcısı olmak ayrı ayrı terör suçu olduğu için yerine kayyum ataması da yapılabilecek.

Son dakika gözler İçişleri Bakanlığı'na çevrildi! CHP'li belediyeye kayyum atanacak mı?

Kanuna göre, yasa maddesinde 10 Kasım 2016’da son yapılan değişiklikte şu ifadeler yer alıyor: “Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki (bakan-vali) makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır. Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne getirilebilir.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜDAHALE EDECEK!

FETÖ’den tutuklanan Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Urla Belediye Başkanı olan Burak Oğuz hakkında İzmir Valiliği, dosya hazırladı. Valilik tarafından hazırlanan dosyanın İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesi sonrasında Bakanlık inceleme yapacak. İnceleme sonrasında Belediye Başkanı Oğuz’un açığa alınması halinde, Belediye Başkanlığı’nı vekaleten yürütmesi için bir kamu görevlisi görevlendirilecek. Oğuz’un, tutuksuz yargılanması için yapılacak başvurunun 7 gün içerisinde sonuçlanmasının ardından çıkacak karara göre, gelişmeler netlik kazanacak.Oğuz tutuksuz yargılanırsa, görevini yürütebilecek. Ancak tutukluğunun devam etmesi halinde Urla Belediye Meclisi üyeleri, seçim yapacak. İçişleri Bakanlığı’nın, Urla’ya kayyum ataması da seçenekler arasında yer alıyor.

URLA’YA KAYYUM ATAMAYIN!

CHP’li vekiller, Vali Ayyıldız ziyaret etti. Sürece itiraz edeceklerini belirten vekiller Vali Ayyıldız’a, “Urla’ya kayyum atamayın. Meclis kendi içerisinde seçim yapsın” dediği belirtildi. Ayyıldız’ın ise böyle bir kararı verme yetkisinin kendisinde olmadığını aktardığı kaydedildi. Urla belediyesi’nin başına kimin geçeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.