Gündem

Son Dakika ! Irak ve Suriye Tezkeresi Meclis'ten Geçti

Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli konuştu.

Canikli’nin konuşmasından satır başları

Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Son yıllarda güvenlik tehdidinin boyutu hem artmış hem de küresel ölçeğe taşınmıştır. Türkiye çok büyük bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmiştir. Bugün içinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn edilmeye çalışılmaktadır. proje 1990’lı yılların başında hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Ülkemizin de içinde bulunduğu devletler etkisizleştirilmek ve yeni devletçikler kurulmak istenmiştir. Bu şekilde coğrafya dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok kolay yönetilecek hale gelecekti. Terör örgütleri bu proje için birer taşerondan ibarettir.

Bu oyunu Türkiye bozmuştur. Terör örgütleri bu dönemde bu projenin hızla sonuçlandırılması için her türlü desteği bazı ülkelerden görmektedirler. 

PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG terör örgütü uzun yıllardan beri o topraklarda yerleşmiş olan halkları oradan çıkararak işgalci bir yapılanmanın önünü açmaktadırlar.

Maalesef ABD ve diğer ülkeler tarafından terör örgütlerine DEAŞ ile mücadele kılıfı altında yardım ve destekler yapılmaktadır. 

Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun ayakta kalma şansı yoktur. Türkiye böyle bir oluşuma da müsaade etmeyecektir. Dolayısıyla uluslararası anlaşmalara aykırı, terör örgütü tarafından kurulacak böyle bir oluşuma müsaade etmeyiz. Bu konuda uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz. PYD/YPG PKK’nın Suriye uzantısıdır. Aralarında hiçbir fark yoktur. 

Canikli, tezkerenin kabulünü istedi.

MHP adına Erkan Akçay Meclis Kürsüsü’ne çıktı

Akçay şunları söyledi: Gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir. MHP, Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması ilkesi ile hareket etmiştir. İkinci husus Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğüdür.

Korsan referandum iptal edilmelidir. Referandum ateşiyle oynayanlar kendileri yanar. TBMM’de bu tezkereyle Ankara’dan Erbil’e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir. Bu tezkereyle ‘Bir gece ansızın görülebiliriz’ diyoruz. Rüzgar eken fırtına biçecektir. Artık başka yol kalmamıştır. Tehditler odağında yok edilmelidir. Ankara güven içinde olacaksa Kerkük’ün birlik içerisinde olması gerekir. 

Akçay da tezkerenin kabulünü istedi.

CHP adına Öztürk Yılmaz konuştu

Yılmaz şunları söyledi:

Barzani’nin kaçak petrolü Bölgesel Kürt Yönetimi’nde çıkan yaklaşık 200 bin varil kaçak petrolü Kerkük’te çıkan 300 bin varil KYB’nin elindeki günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol kaçak anlaşmalar ile Bölgesel Kürt Yönetimi Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya sundu. Aldığı parayı cebine indirdi. Bunu AKP sağladı. İkincisi Habur’daki, ticaret. Buradan da neredeyse günlük, aylık 1 milyar, 2 milyar dolar oradan para götürüyor.

AKP Barzani’yi siyasi olarak da güçlendirdi. Bu yüzyıllık proje ise Barzani’nin ayağının altına kırmızı halı serip neden karşıladınız? Bayrağını göndere neden çektiniz? Diyarbakır meydanında megri, megri deyip halkın huzuruna çıkıp neden alkışlattınız? Ayrıca AKP kurultayına çağırıp Türkiye seninle gurur duyuyor niye dedirttiniz?

Irak’ın toprak bütünlüğü esastır. Siz bunu ciddiye mi alıyorsunuz, imaj mı boyuyorsunuz? Şimdi siz orada tatbikat yapıyorsunuz, Habur’dan TIR’lar vızır vızır geçiyor. Hem Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduğunu söylüyorsunuz hem de Barzani’nin Ankara’da ofisi duruyor. Burada net olmak lazım, dış polikatada yapmayacağınız hiçbir şeyi söylememeniz lazım. 

 Barzani’ye bir çağrımız var; referandumu yol yakınken durdurun. Orada yaşayan Süryaniler, Kerdaniler ve Ezidiler ne olacak? Kim gönül rızasıyla katılmak istiyor? Meşruiyeti olmayan bir girişime karşı olmak lazım. 

AK Parti adına Volkan Bozkır konuştu

Bozkır şunları söyledi: Irak Bölgesel Yönetimi’ne bu referandumdan vazgeçin diyoruz. Bu referandum iptal edilirse, huzursuzluğa engel olunabilecektir. Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır, doğru olan referandumun iptal edilmesidir.

Bozkır ayrıca konuşmasında CHP’li Yılmaz Öztürk’ü Bakanlığa nankörlük etmekle suçladı. Bunun üzerine söz alan Yılmaz Öztürk, ‘Ben bakanlığa nankörlük olarak ne yapmışım? Daha yüksek yerlerde mi görev almak istiyorsunuz da böyle mi diyorsunuz’ diye cevap verdi.

KAMUPERSONEİ.NET – ANKARA