Gündem

Son dakika! İstanbul'da 6 yaşında ki bir çocuğa Corona Virüsü tanısı konulduğu yalanlandı!

CHP Üyesi eski Milletvekili Barış Yarkadaş bugün son dakika olarak İstanbul’da bir çocukta Corona Virüsü tespit edildiğini bildirdi. Son dakika olarak yaptığı paylaşımda, Corona virüsünün İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Biriminde 6 yaşında ki bir çocukta tespit edildiğini bildirdi.

Corona Virüsünün Türkiye’de tespit edildiği ile ilgili yaptığı paylaşım şöyle;

‘’Dün gece saat 21:00 sularında 6 yaşında ki Çinli bir çocuk Bakırköy Sadi Hastanesine getirildi. Çocuk ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece yarısı bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurdu’’

İstanbul Üniversitesi Çocuk Acil Birimi 6 yaşındaki çocuk hastaya ‘’Coronavirüs’’ tanısı koydu, hastayı izole etti. Bulunduğu katı da yeşil alana dönüştürüldü. Ancak beni arayıp durumu aktaran ve aynı birimde başka hastalıklardan tedavi gören hasta yakınları tedirgin. Aileler şunu diyor;’’

”Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir karantina yok. Aynı katta başka çocuklarda var. Personel ise sadece maske takıyor. Hiç bir personelde koruyucu kıyafet yok. Sağlık Bakanlığı umarım hemen bu eksikliği giderir” diye paylaşımda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa Tıp Fakültesi’nde Çinli bir çocukta corona virüsüne rastlandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Koca, Çinli çocuğa mevsimsel bir grip türü olan ‘Influenza B’ tanısı konduğunu söyledi.

Koca açıklamasında, “Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun durumuyla ilgili sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine yönelik bu açıklamaya gerek görülmüştür. Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo koronavirüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır. Çapa Tıp Fakültesi’nde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“KASTEN PANİK OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDIĞI AÇIKTIR”

Fahrettin Koca, “Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik ‘koronavirüs şüphesi’, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu ‘kesin tanı’ gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır. Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmî açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” ifadelerinin kullandı.

DEKANDAN AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Coronavirüs şüphesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne yatırılan Çinli çocukla ilgili açıklama yaptı.

“İNFLUENZA B OLARAK TESPİT EDİLDİ”

Prof. Dr. Tufan Tükek, “Biz kendi laboratuvarlarımızda mevsimsel salgın virüs hastalıklarıyla ilgili panellerimizi yaptırdık. Az önce sonuçlandı. İnfluenza B olarak tespit edildi. Bizde mevcut hastalığının mevsimsel bir grip olduğunu başından beri düşünüyorduk. Bu şekilde hastamızın İnfluenza B virüsü olduğunu tespit etmiş olduk. Sosyal medyada görmüş olduğumuz bazı üzücü olaylar bizi gerçekten üzmüştür. Bu anlamda halkı panikletecek halkı galeyana getirecek paylaşımları, gerek gazetecilerin gerekse diğer birimlerin yapmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kesin Coronavirüs tanısı kondu şeklinde bir takım paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlar bizi gerçekten üzmüştür. Çünkü hastanın örnekleri laboratuvara yeni gönderilmiştir. Burada kesin tanı çıkması zaten mümkün değildir. Şunu rahatça söyleyebilirim durumunun iyi olması, ateşinin düşmüş olması ve influenza b virisünün çıkmış olması hastanın mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir” dedi.

Son dakika! İstanbul'da 6 yaşında ki bir çocuğa Corona Virüsü tanısı konulduğu yalanlandı!

CORONA VİRÜSÜ 15 ÜLKEYE YAYILDI

Corona Virüsü insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan, deli dana hastalığı, kuş gribi benzeri virüslerdir. İlk olarak geçtiğimiz aylarda Çin’de çıktı ve 2 ay içerisinde 15 ülkeye yayıldı. Bugün yapılan son dakika açıklamalarına göre, Dünya Sağlık Örgütü tüm dünya genelinde Corona Virüsü alarmı verdi. Corona Virüsü bugün tarihi itibari ile 170 kişinin hayatına mal olurken, 7 binden fazla kişiyide etkilemiş durumda.

ÇİN’DE SON DURUM

Corona Virüsü ilk olarak Çin’de ortaya çıktı ve bugün Çin’de 12 kent karantinaya alınmış durumda. Virüsün bulaştığı birçok insan, Çin hükümeti tarafından evlerine zorla kilitlenmiş ve hatta birçoğunun dış kapıları, desteklerle kapatılmış durumda…

Son dakika! İstanbul'da 6 yaşında ki bir çocuğa Corona Virüsü tanısı konulduğu yalanlandı!

Tüm bu olanlar dünya basınında paylaşılırken, Corona Virüsünün bulaştığı bildirilen ülkelerde ki halk, büyük bir endişe ve korku içerisinde basit yöntemlerle tedbirini almaya çalışıyor.

Corona Virüsü yüzünden milyonlarca insan eczanelerde maske alıyor ve ABD’li şirkete ait maskelerin fiyatları şimdiden 2-3 katına çıkmış durumda. Bir taraftan Çin ekonomisi büyük kayıplar alırken, ABD bu işten büyük ekonomi kazanç sağlıyor. Daha geçtiğimiz günlerde Çin borsası, Toyota Fabrikası ve daha birçok üretim tesisi kapatıldı. Dünya, Çin’den gelen ürünlere kota getirdi ve hatta birçok ülke Çin’den gelen hiçbir kargoyu dahi kabul etmiyor. Corona Virüsü en fazla kime yaradı denildiği zaman bile, bu çerçeveden bakıldığında ve ABD-Çin ekonomi savaşı göz önünde bulundurulduğunda hiç şüphesiz ABD’nin işine yarıyor.

Son dakika! İstanbul'da 6 yaşında ki bir çocuğa Corona Virüsü tanısı konulduğu yalanlandı!

Corona Virüsü, Çin’in güneye donanma indirmeye başladığı, ipek yolunu canlandırma projesini hayata geçirmeye başladığı bir zamanda çıktı. Corona Virüsü yüzünden Çin’de yaklaşık 35 milyon insanın ulaşımı kısıtlanmış durumda. Uçak ve tren seferleri iptal edildi çünkü salgınlar en hızlı bu şekilde yayılıyor. Çin sokakları bu yüzden adeta Rusya’da ki yasaklı bölgenin sessizliğine bürünmüş durumda.

PEKİ, CORONA VİRÜSÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Corona 1960’lı yıllarda keşfedildi. Aslında büyük bir virüs ailesi. Corona Latincede ‘’taç’’ anlamına geliyor. Bunlara mikroskopla bakılınca görülen, güneşin etrafındaki Korona tabakasına benzeyen haleden dolayı bu isim verilmiştir. Bugüne kadar bulunan onlarca Corona virüsünden 6 tanesinin insanlar arasında bulaşıcı olduğu tespit edilmiş. 2002’de ki SARS ve 2012’de ki MERS salgınları bu virüslerden ortaya çıkmıştı.

Hastalık solunum yollarından bulaşıyor. Boğazın arkasına ve ağızdaki hücrelere yerleşiyor ve diğer insanlara da buradan yayılıyor. Belirtileri baş ağrısı, ateş ve öksürük şeklinde kendini gösteriyor. Her ne kadar bazı ortaya atılan iddialarda Corona virüsünün, Çinlilerin yarasa çorbası veya yılan yemesine falan bağlıyor olsa da, bu iddialar temelsiz varsayımlardan ibaret. Zira Çin’in geçmişi 5 bin yıla dayanıyor ve Çinliler 5 bin yıldan belli yarasa çorbası ve yılan yiyorlar. Eğer Corona Virüsü bu yemeklerden kaynaklanmış olsaydı, bu söylenen virüsler çok zaman daha önce çıkmış ve Çinli diye bir şey kalmamış olurdu.

CORONA VİRÜSÜ NE KADAR ETKİLİ?

Geçmiş yıllarda çıkan SARS veya MERS virüslerinin yol açtığı ölüm oranları kıyaslandığı zaman, Corona Virüsü daha az bir ölümcül etkisi olduğu söylenebilir. Ama bu tarz virüslerin zamanla karakteristik özellikleri değişebilir ve daha ölümcül bir salgın hastalığına dönüşebilir.