Gündem

Son dakika! İstanbul'da ki uçak kazasında bir kişi hayatını kaybetti!

İstanbul uçak kazası ile ilgili son dakika bilgiler gelmeye devam ediyor! Son olarak alınan bilgilere göre, uçak kazasında bir kişinin öldüğü ve 157 kişininde yaralanmış olduğu bilgisi verildi. Pegasus Havayollarına ait olduğu bildirilen uçak, kalkıştan hemen sonra 30 metre yükseklikten düştüğü ve uçağın 3 parçaya bölündüğü, gelen haberler arasında… 

İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda İzmir – İstanbul seferini yapan Pegasus Uçağının yaptığı kazaya ilişkin yapılan açıklamalarda daha önce can kaybının olmadığı bildirilmişti. Meydana gelen uçak kazası sonrasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşlar iptal edildi. 183 yolcu uçaktan tahliye edildi. Yaralı yolcular çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. 

İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC IZK kuyruk tescili, Açelya isimli Boeing B737 800 tipi, Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağı 17.05’te İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalktı. Saat 18.18’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptı. İniş sırasında uçak, piste tutunamayarak toprak zemine kaydı. Pistten çıkan uçak 3 parçaya ayrıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir vatandaşın hayatını kaybettiğini açıklarken, 157 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Olay yerine 112 Acil, İtfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilirken, yolcuların uçaktan tahliye edilmeleri için çalışmalar sürüyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kazanın ardından uçuşa kapatıldı. Uçuşlar İstanbul Havalimanı’na yönlendirildi.

İstanbul Valisi: Uçak 30 metrelik yükseklikten düşmüş

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaralıları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “18.30 sularında yolcu uçağı, kötü hava koşulları nedeniyle piste tutunamıyor, 50-60 metre sürükleniyor ve 30 metrelik yükseklikten düşüyor. Gerçekten bu şekilde kurtulduğumuz için mutluyuz. Yangın çıkabilirdi. Soğutma çalışmaları epey vakit aldı. 1-2 kişi haricinde yaralıların durumu ağır değil. Havalimanı şu anda kapalı. 1 saat sonra yeni bir açıklama yapacağız.”

183 yolcu bulunuyordu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sabiha Gökçen Havaalanı Kriz Merkezi’ndeyiz. 18.19’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkan uçakta 2’si bebek 177 yolcu, 6 mürettebat olmak üzere toplam 183 kişi bulunuyordu. İl Sağlık Müdürlüğü kayıtlarına göre 157 yaralı 18 ayrı hastaneye sevk edildi” ifadelerini kullandı. 

Özel hastaneye getirilen bir kişi ağır yaralı

Uçak kazasında yaralanan 32 kişi de Kurtköy’de bulunan özel bir hastaneye getirildi. Aralarında 4 yaşında bir kız çoğunun da bulunduğu 32 yaralıdan birinin durumu ağır. Ağır yaralı kişinin ameliyatı ise halen devam ediyor.

Pilotların kimlikleri belli oldu

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yaparken pistten çıkan uçağının pilotlarının isimleri belli oldu. Uçakta görevli kaptan pilotun M.Aslan, yardımcı pilotun ise F. Pondaag olduğu öğrenildi.

Son bilgilere göre pilotlar ağır yaralı olarak uçaktan çıkarılarak hastaneye sevk edildi.

Uçak mühendisi Doç. Dr. Haluk Kul, uçakta büyük bir yangın çıkmamasının mucize olduğunu belirterek, “Uçağın süratten dolayı değil, düşüş nedeni ile parçalandığını düşünüyorum. Uçak 5-6 metreden düşmüş gibi görünüyor. Kokpit iniş takımına bakıyorum, göremiyorum. İniş takımları içeri girdiyse, o bölgedeki yolcularda hasar olabilir” diye konuştu.

Çok nadir görülen bir olay

NTV yayınında kazayı değerlendiren öğretmen kaptan pilot Kazım Dikici de, olayın çok nadir görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bugün İstanbul’da hava alışılagelmedik biçimdeydi. Uçağımızın inme teşebbüsü anında çok sık görmediğimiz bir hadise gerçekleşmiş. Rüzgarın ters taraftan gelmesi, havanın kırılmasından dolayı inişte kontrolü kaybedebiliyorlar. İstanbul’da ciddi bir yağmur da vardı.

Uçak indikten sonra, kaydığı anda tekerinin herhangi bir şekilde pist dışındaki toprağa gömülmesi, kırılmaya sebep olmuş olabilir. Görüntüler gerçekten vahim. Kokpitin kanada doğru dönüp parçalanmış olması, benim aklıma bunu getirdi.

Meteorolojik hadiseler ani değişiklikler. Kaptanlar olarak hazırlıklı olarak hareket ediyoruz ama bazı durumlarda maalesef alçalma sırasında bile değişebiliyor. Bugün İstanbul Havalimanı’nda da iniş kalkışlarda ciddi sıkıntı yaşandı. Çok nadir görülen bir hadise.”

Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

Pegasus’tan ilk açıklama

Pegasus’un kaza sonrası yapılan ilk açıklamasında, can kaybı olmadığı belirtilerek “İzmir(ADB)-İstanbul(SAW) seferini yapan PC2193 / TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün (5 Şubat 2020) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. Can kaybı bulunmuyor, yaralı yolcularımız hastanelere sevk ediliyor” ifadeleri kullanıldı.