Gündem

Son dakika: İstanbul depreminin şiddeti ve ne kadar süreceği açıklandı!

Türkiye’nin deprem kuşağında olması uzmanları olduğu kadar vatandaşları da tedirgin etmeye başladı. Son günlerde yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar merakla ne zaman deprem olacağını araştırmaya başladı. Uzmanlar da İstanbul’da yaşanması beklenen büyük deprem hakkındaki tahminlerini açıklamaya başladılar.

Büyük İstanbul Depremi’ne dair uzmanlar tahminlerini açıkladığı bugünlerde Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan bir deprem açıklaması geldi. Beklenen Büyük İstanbul Depremi’nin şiddetini ve ne kadar süreceğini açıklayan Görür, 4.6’lık ve 5.7’lik depremin enerjiyi boşalttığını söylemenin yanlış olduğunu dile getirdi.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?

İstanbul’da 24 Eylül’de meydana gelen 4.6’lık deprem sonrasında Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “1999-2014 seneleri arasında bütün Marmara araştırmalarının başındaydım. Elimizde Marmara’nın fayları mevcut. Hangi fayın kilitlenmiş yani enerji biriktirmekte olduğunu biliyorduk. O fay da 4.6’lık depremin olduğu yer ile Çekmece Gölleri arasında uzanan 70-75 km’lik faydı. O kol suskundu ve enerji biriktiriyordu. Fayın en batı ucunda olunca deprem sıkıntı yarattı. Deprem küçük bile olsa o fay zaten gerilmekteydi. Oradaki dinamik dengeyi etkileyeceği ve daha fazla bir yük bindireceğini düşündüğüm için ‘Sıkıntılı’ dedim. İki gün sonra 5.8, aynı noktaya yakın ve aynı fayın üzerinde meydana geldi. Bu iki deprem de kırılmasını beklediğimiz fayın üzerinde olduğu için faya ekstra bir yük bindirdi. Onun için ikinci deprem olunca İstanbul’daki sıkıntı daha da arttı.” İfadelerini kullandı.

KÜÇÜK DEPREM OLACAK!

“Bu iki deprem enerjiyi boşalttı, bundan sonra daha küçük deprem olacak” lafı yanlış.” Diyen uzman Görür, “İki deprem daha fazla gerilmeye sebep oldu. Ve neticesinde fayı kırılmaya zorluyor. Bu kilitli fay kırılırsa eğer beklediğimiz deprem minimum 7.2 büyüklüğündedir. Bu fay 70-75 kilometredir.  4.6’lık deprem, 5.7’lik depremi olması için zorladı. Bu nedenle endişe ediyoruz. Bu iki deprem beklediğimiz Marmara depremini öne çekti. Çünkü zorluyor. Artık tablo değişti. Beklenen depremin daha önce olma olasılığı ortaya çıktı. Ama deprem ne zaman olacak onu bilemiyoruz.” Dedi.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN NE KADAR SÜRECEĞİNİ AÇIKLADI

Ayrıca Görür, “Genelleyerek söylemek gerekirse, kıyılar en sıkıntılı yerler olacaktır, deprem hattına yakın oldukları için. İkinci köprüden doğu-batı yönünde bir çizgi çekin. Onun kuzeyinde kalan alanlar depremi 99 depremini nasıl hissettilerse öyle hissedecekler. Güneyinde kalan alanlar ki bu da İstanbul’un çok büyük kısmı, daha şiddetli hissedecek. Avrupa yakası Anadolu yakasına göre de daha çok hissedecek. Fayda 75 km’lik alan kırıldığında 7.2 şiddetinde bir deprem olur ve 40-50 saniye sürer.” İfadelerini kullandı.