Gündem

Son dakika! Malatya'da şiddetli deprem! Ölenlerin sayısı 21'ye yükseldi, yaralı sayısı 1015

Malatya’da ve Elazığ’da son dakika saat 21:55’de şiddetli bir deprem meydana geldi. Meydana gelen deprem yaklaşık 25 saniye sürdü… 

Depremin şiddetinin 6,8 olduğu açıklanırken, Malatya ve Elazığ’da binaların yıkıldığı, Pütürge ilçesinde ise 100’den fazla evin yıkıldığı bildirildi…

Merkez üssü Sivrice olarak bildirilen deprem Malatya, Elazığ, Sivas, Maraş ve çevre illerden güçlü şekilde hissedildi. Son dakika gerçekleşen depremin şiddeti 6.8 büyüklüğünde ve yerin 6,75 Km’sinde gerçekleşti…

ÖLÜ VE YARALI SAYISI

Son dakika alınan bilgilere göre Malatya ve Elazığ illerinde çok sayıda binanın yıkıldığı ifade ediliyor… Bölgede bulunan birçok köyde kerpiç evlerin yıkıldığı ve elektriklerin kesildiği bildirildi. Verilen bilgilere göre Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 21’ye yükseldi, yaralı sayısı 1015 olarak açıklandı.

Elazığ’daki 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrası konuşan Sivrice Belediye Başkanı, “Çatlaklar var, çöken ev bilgisi gelmedi. Eşyaların üzerine düşmesi sonucu yaralananlar var” dedi.

Profesör Doktor Şükrü Ersoy Elazığ’daki depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: Elazığ Sivrice’deki fayın yoğun bir hareket halinde olduğunu söylemiştik. Böyle bir depremin beklenebileceği görüşü hakimdi. Bunu da sizlerle paylaşmıştık. Doğu anadolu’da uzun zamandır böyle bir deprem yaşanmamıştı. Sivrice’de de daha önce oluyordu. Bu deprem önemli bir deprem. 50-60 metre yer kabuğu kırılmış olabilir.

İKİNCİ DEPREM

Son dakika! Malatya'da şiddetli deprem! Ölenlerin sayısı 21'ye yükseldi, yaralı sayısı 1015

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’ne göre 21:08’de merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi: 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 6,6, derinliğini ise 5 kilometre olarak verdi. Kurumların büyüklük değerleri arasındaki fark her iki kurumun da depremin büyüklüğünün ölçümüyle ilgili farklı bir değeri baz almasından kaynaklanıyor. Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında. “Şu andaki verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Şiddeti ise merkeze yakın yerlerde 7 şiddetinde bir deprem oluyor” dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, bölgenin sismik olarak aktif bir bölge olduğunu hatırlatırken, şunları söyledi: “Yaklaşık 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölgede tarihi depremlere baktığımızda, son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4’e kadar olan depremler var. Bölge oldukça aktif bir deprem. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal. 1900’dan 2019’a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var. “

Özener, artçı depremlerin bir hafta boyunca sürebileceğini belirtip “Hasarlı binalar girmekten kaçınmakta fayda var” uyarısını yaptı.

AFAD: 28 çalışma grubu faaliyete geçirildi

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından 28 çalışma grubunun faaliyete geçirildiği belirtildi.

AFAD’ın açıklamasında, “Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir” denildi.

AFAD, hasarlı yapılara girilmemesi, telefon görüşmelerinde web tabanlı uygulamaların ve SMS’lerin kullanılması, doğalgaz, su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yolların yardım araçları için boş bırakılması çağrısı yaptı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, olası ihtiyaç için hastanelere ilave kan tedarik planlaması yapıldığını açıklarken, Savunma Bakanı Hulusi Akar da herhangi bir ihtiyaç halinde yardım etmek üzere askeri birliklerin hazırlıklarına devam ettiğini söyledi.