Gündem

Son Dakika! Nobel Barış Ödülü Sahibini Buldu

2017 Nobel Barış Ödülü’ne Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası (ICAN) layık görüldü.

Silah Kullanımının Sonuçlarına Dikkat Çekti

Küresel bir sivil toplum girişimi olarak yer alan kampanya Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nın tam ve doğru bir şekilde kullanılmasını amaç edinmiş durumda çalışıyor.

Nobel Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklamada, ICAN’ın barış ödülüne layık görülmesi, silah kullanımın insancıl sonuçlarına dikkat çekmek adına yaptığı işler ve bu silahların yasaklanması adına temel alan anlaşmanın başarıya ulaşmasında gösterdiği çabadan dolayı layık görüldüğü belirtildi.

318 Katılımcı Vardı

Uluslararası Nükleer Silahların Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Kampanyanın Asya Pasifik Direktörü Tim Wright şu açıklamayı yaptı:

“Nükleer silahları yasadışı hale getirmek için gösterdiğimiz çabaların Nobel Barış Ödülüne layık görülmesinden büyük onur duyuyoruz”

Nobel Barış Ödülü’ne katılan aday sayısı, 215 birey ve 103 kurum olmak üzere toplam 318 oldu.

ICANI’ın Kuruluş Amacı

ICAN, kurulduğu günden beri, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak hareketin inşası için çalışıyor. ICAN’ın kuruluş amacı söyle açıklandı:

“Bugüne kadar nükleer silahların sayısının azaltılması ya da sınırlandırılması için iki taraflı ya da çok taraflı sayısız anlaşma imzalandı. Ancak bunların hiçbirisi nükleersiz bir dünyanın oluşmasını sağlayamadı. Biz, nükleersiz bir dünyaya giden yolun, sınırlandırma ya da sayı azaltmaktan değil, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasından geçtiğine inanıyoruz. Ancak, böylesi bir antlaşmanın imzalanması sivil toplumun, nükleer karşıtlarının katkısı olmaksızın başarılamaz.”

Bu zamana kadar tüm dünyada 60’dan fazla ülkede 200’ün üzerinde organizasyonda ICAN’ın desteklendiği açıklandı.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA